Co dělat, když vám zruší závody

Letošní rok je divný. Že se závody ruší kvůli počasí, na to jsme si zvykli. I každý rok se to stane někdy i při samotném závodě. Jenže letos nám závody mizí přímo před očima a moc s tím nejde dělat. Jak se tedy k tomu postavit? 

1. Nepřestávejte s tréninkem

Nejhorší, co můžete udělat, je přestat trénovat. Trénink nás udržuje připravené, a tak pokud byl plánovaný závod za delší dobu, držte tréninkový plán. Pokud už byl za dveřmi, můžete dojet trénink na závod a pokusit se naladěnou formu využít nebo vzít den závodu jako nový začátek a rozjet další trénink.

2. Naplánujte si osobní výzvu

Pokud závodíte – abyste překonali sami sebe, je tady jasná volba: dejte si svou vlastní výzvu a do té se pusťte. Já sáhl po PVLH (Prominentních Vrcholech Lužických Hor). Nemusí to být ale zrovna sto kilometrů. Po celé republice jde najít stovky segmentů ve Stravě nebo jiných aplikacích, na kterých se dá závodit. Můžete si dát rychlou desítku na dráze nebo první maraton. Představivosti se meze nekladou a překonání vlastních limitů je ta nejlepší motivace.

3. Nasměrujte trénink na příští sezónu

Pokud se rozhodnete, že letos už zkrátka sezónu zabalíte, je to vlastně skvělá příležitost perfektně vyladit formu na příští rok. Můžete začít s tréninkem, který nebude ovlivněný závody, které prostě musíte absolvovat. Poskládáte si trénink tak, aby směřoval k tomu cíli, který vás zajímá nejvíce. Zrychlit se na nějaké distanci, zlepšit vytrvalost, sílu nebo všechno dohromady. A bez závodů se vám bude lépe hledat rovnováha mezi tréninkem a regenerací.

4. Účastněte se virtuálních závodů

Pro mnohé to není pořádný závod. Jenže soutěžit s někým, kdo běží jindy, možná za jiných podmínek, je vlastně velká legrace. Roli hraje spousta faktorů a je na každém, jak k takovému měření sil přistoupí. O to to může být větší zábava. Kdo sledoval například závod na páse Radka Brunnera, který rozhodli nakonec až rozhodčí, protože ani jeden s finalistů nehodlal odstoupit, tak ví, že to může být někdy opravdu pěkné drama.

5. Odměňte se

Mnohdy je jednou z největších odměn medaile v cíli. Dostanete ji na krk a veškerá bolest a odříkání z přípravy je rázem pryč. O to jsme teď ochuzeni. A právě proto bychom měli myslet na drobné odměny, které si za svůj trénink zasloužíme. Pořiďte si nové boty nebo jinou část výbavy, která se vám tak líbí a „nutně“ ji potřebujete. Vyrazte na nějaký krásný výlet do hor, třeba za západem nebo východem slunce na Klíči. To jsou okamžiky, které nám nikdo nemůže vzít a které nás budou hřát i po letech, kdykoliv si na ně vzpomeneme. Někdy ještě silnější, než ten okamžik, kdy vám na krk někdo pověsí medaili.

Nevěšte hlavy, všichni jsme v tom společně a pokud se vzájemně podpoříme, vyjdeme z toho ještě silnější, než kdy dříve.

Leave a Reply