Test: Sluchátka Aftershokz OpenMove – jsou levné dobré?

Už několik let s nadšením používáme sluchátka Aftershokz, aktuálně verzi Aeropex. Jenže tento model je top v nabídce Aftershokz a cena není zrovna lidová. Avšak právě teď se na trh dostává model OpenMove za poloviční cenu. Podívali jsme se na to, jestli je pravda, že poloviční cena znamená také poloviční kvalitu.

Na první pohled mě zaujal jejich futuristický vzhled. Vyrábí se ve dvou barvách: šedé a bílé. Ta vypadá jako by právě vypadla ze StarWars. Sněhové, (alpsky – jak říká výrobce) bílé sluchátka jsou zkrátka nepřehlédnutelné, při testování jsme se o ně se Soničkou doslova rvali, až se sousedi chodili ptát, co se děje. Jedinou nevýhodou bílé je tedy to, že ženám na nich může ulpívat make-up.

Jak v černé, tak bílé barvě vypadají na první pohled subtilně, ale v přímém porovnání s Aeropexy je znát, že jsou znatelně robustnější. Když je pak vezmete do ruky, jsou lehké jako pírko a proti Aeropexům je rozdíl pouhé 3 gramy. Při prvním kontaktu mě zaujala relativně tuhá konstrukce zajišťující správné dosednutí sluchátek na lící kost a magnety v konduktorech, které je po sundání z hlavy udržují vždy ve stejné poloze a snižují tak riziko poškození sluchátek při přenášení. V případě potřeby pak krásně drží na dveřích ledničky. Nestane se vám tak, že nevíte, kde jste je založili.

Pokud jste ještě neslyšeli o sluchátkách Aeropex, asi vás zajímá, proč je máme tak rádi a čím jsou výjimečná. Celý zázrak se jmenuje BoneConduction – technologie přehrávání zvukových vln přes lícní kosti a nikoli vzduchem do uší. Zůstávají nám tak volné uši a slyšíme, co se kolem nás děje. Jsme tak více v kontaktu se svým okolím, nehrozí nám, že přeslechneme blížící se auto, případně si můžeme povídat.

Za těch několik let, co tuto technologii používáme, se pořádně vyvinula a naše Aeropexy hrají solidně. Takže je používám nejen při běhu, ale také při práci. Jen na klidný poslech, kdy chci u hudby relaxovat, používám velká sluchátka s Noisecancelingem. Z kvality hudby jsem u testované novinky měl největší strach. Přece jen poloviční cena – to musí být na něčem znát a logicky, kde jinde by to mohlo být, než v kvalitě přehrávání. Jenže ať jsem sluchátka střídal, jak jsem chtěl, pouštěl si různé hudební styly, používal je jako handsfree, rozdíl ve zvuku jsem žádný neobjevil. Hrají prostě tak, jak od sluchátek na sport očekávám a možná ještě o chlup lépe.

Najít opravdu rozdíl ospravedlňující cenový rozdíl mezi Aeropexy a OpenMove mi trvalo hodně dlouho. Už jsem si začínal myslet, že nic nenajdu a začal je nosit celodenně. Místo hansfree, na sledování filmů z iPadu, na přehrávání hudby z hodinek nebo telefonu. To vše perfektně zvládají díky multipoint módu, při kterém je se sluchátky spárováno několik zařízení a v jednu chvíli mohou být aktivní dvě spojení (třeba telefon a tablet nebo telefon a hodinky). Jenže večer po několika hodinách už jsem musel začít sluchátka různě posouvat a hledat polohu, při které mi nebudou vadit. 2-4 hodiny byly naprosto v pořádku, ale 10 hodin už bylo přece jen trošku moc. Stejně jako u Aeropexů ale není rozdíl, jestli máte na hlavě čepici nebo brýle, s obojím jsou sluchátka bez problému použitelná a nijak nesnižují komfort.

Dalším, co hovoří pro Aeropexy, je vyšší stupeň ochrany proti vodě. OpenMove mají stupeň ochrany proti vodě IP55, odolávají tak tryskající vodě a jsou částečně prachotěsné, kdežto Aeropex s IP67 vydrží  ponoření do vody na 30 minut a jsou plně prachotěsné. Za tímto rozdílem stojí způsob napájení. Aeropex mají proprietární konektor odolný proti vodě a prachu, kdežto OpenMove mají USB-C konektor chráněný krytkou. Je tedy na zvážení, jestli je pro vás lepší větší odolnost nebo praktičtější napájecí konektor.

Hodnocení:

Jaký je tedy můj verdikt? Sluchátka mě nezklamala. Pokud bych už neměl Aeropexy, byly by to moje sluchátka No.1. Jenže protože běhám ultra a pro sledování informací o vzdálenosti, rychlosti, notifikací a navigace je mám na hlavě i 20 hodin, takže si dokážu rozdíl zhruba 2000 korun ospravedlnit. Pro běžce, kteří si je ale vezmou na trasy do maratonu, budou naprosto vyhovující. Stejně tak mohou být pohodlnější pro běžce s menší hlavou a menšíma ušima, než jsou mé lopuchy. Za cenu lehce nad 2000 Kč je to prostě jednoznačná volba rozumu, přehlédnete tak menší nabídku barev. Abychom vám výběr ještě usnadnili, domluvili jsme se s prodejcem https://www.shopkings.cz/, že po zadání kódu running2 dostanete 15% slevu. (sleva platí na všechny sluchátka Aftershokz nejen na OpenMove).

Článek vznikl ve spolupráci s firmou Diskus. 

Leave a Reply