Jak začít se skialpy – díl 1.: trasy, vybavení a pravidla

Letošní zima počasím sice přeje zimním radovánkám, ale uzavřené sjezdovky moc ne. Proto spousta běžců vyráží poprvé na skialpy. Jenže bez zkušeností, a protože není možné jít ani na skialpový kurz, který je jinak skvělým odrazovým můstkem, tak tápou. Jak vlastně na to?

Pojďme tedy pěkně po pořadě. Určitě není dobrý nápad si jako první věc koupit lyže a vyrazit.

Krok 1:  Kam půjdu? Kam můžu a kam ne?

Pokud začínám, tak než začnu řešit cokoliv jiného, zjistím, kde jsou dostupné skialpové trasy, jak jsou obtížné a jestli se na ně za současné sněhové a lavinové situace může.

Úplně první cesty doporučuji podél sjezdovek. Ověřte si, že to areál umožňuje, jestli vybírá poplatek za využití sjezdovky a jestli má vůbec dostatek sněhu.

Pokud už mám prvních pár výstupů za sebou, volím snazší turistické trasy. Nikdy nechodím mimo značené trasy. Ověřím si, že má trasa nevede přes lavinovou oblast. Pokud začínám, vyhýbám se všem trasám, kde je riziko laviny, byť jen teoretické. Ověřím si, že je na trase dostatek sněhu, kterým směrem se trasa jde, a jestli na ni nejsou obtížně schůdná místa.

Pro začínajícího skialpinistu může být i relativně snadný sjezd ale v úzkém žlabu či mezi stromy nebo krátký prudký výstup neřešitelným problémem.

Pokud jdu sám, nikdy nejdu na trasu mimo sjezdovku a dobře přehledná místa.

Krok 2: Půjčte si vybavení

Pokud začínáte, nekupujte si lyže. Zajděte do půjčovny a na první cestu si půjčte kompletní výbavu.

Co má obsahovat?

Lyže a „tulení pásy“ – délka a šířka v případě cesty po sjezdovce nehraje velkou roli. Pro složitější trasy je dobré se poradit se zkušenějším skialpinistou.

Boty – velikost vybírejte pečlivě, základní pravidlo je: Změřte si nohu a k hodnotě v centimetrech připočtěte 1 cm. Pro nohu dlouhou 29,5cm tedy botu délky 30,5 někdy označovanou jako 305. Bota nesmí nikde tlačit, ani lehce. Budete v ní pochodovat celý den a co vás lehce tlačí na začátku, bude na konci túry nesnesitelné.

Hůlky – ideálně stavitelné dvoudílné. Na sjezd je vhodné zkrátit oproti délce na výstup.

Batoh – Nespoléhejte na běžecký batoh. Do batohu se kromě neprofuk bundy na sjezd musí vejít šroubovák, duct tape, helma (pokud ji na výstup v přehledných místech nechcete mít na hlavě) pro těžší trasy také lavinová výbava, a hlavně musí jít na batoh připnout lyže, protože skitouring je často také o přesunech se sundanými lyžemi.

Duct tape, se hodí na rychlé opravy vybavení nebo nouzové přilepení pásů.

Helma – bez helmy na skialpy nelez. Dobrá helma je povinnou výbavou. Ideálně s čelovkou. Skialpová helma musí minimálně splňovat podmínky horolezecké helmy. Měla by bát lehká a odvětrávaná. V lyžařské se za chvíli uvaříte. Mějte ji na hlavě při sjezdech a cestách, kde hrozí pád kamení nebo laviny.

Lavinová výbava – pokud už máte nějaké zkušenosti, nebo půjdete s někým zkušenějším na těžší trasu, můžete se přiblížit lavinovému svahu. I když je snahou tato místa dostatečně obcházet, někdy to zkrátka jinak nejde, ale nikdy se na takové místo nesmíte dostat bez lavinové výbavy. Pokud si takovou výbavu půjčujete, nechte si podrobně vysvětlit, jak jednotlivé součásti používat! Před začátkem túry si pak zopakujte její správné používání.

 Veškeré vybavení si nechte pečlivě vysvětlit! Nejlépe si na místě zkuste nandávání a sundávání pásů, zapínání a aretaci vázání.

 Na závěr prvního dílu pár důležitých rad:

  1. Skialpinista/skiturer chrání přírodu a snaží se za sebou nechávat co nejmenší stopu (nejen po lyžích, ale ani odpadky a polámané větve nejsou hezkou ukázkou přístupu)
  2. Než vyrazím na trasu, pečlivě se seznámím s tím, jaké nástrahy mě na ní čekají
  3. Mimo sjezdovku a lehké značené trasy nikdy nevyrážím sám
  4. Před začátkem túry si zkontroluji výbavu a ověřím, že jde správně ovládat
  5. Na výstup vždy zaaretujte špičku
  6. Na sjezd vždy přepněte boty na sjezd a nikdy nearetujte špičku
  7. Pásy po sundání z lyží držte v teple pod bundou

Příště se dozvíte, jak se obléknout a další rady, jak na to.

Buďte opatrní a ohleduplní k ostatním návštěvníkům hor a přírodě.

Leave a Reply