5 největších chyb, kterých se stále dokola dopouštějí věční běžečtí začátečníci

Máte vždy odhodlání začít běhat? Pár dní nebo týdnů tomu dáte, ale pak s tím stejně skončíte? Vítejte v klubu věčných začátečníků! Aby se z vás stal opravdu běžec, pak určitě nedělejte tohle:

Chyba č.1: Jste netrpěliví – chcete všechno hned

Všechno chce svůj čas – i běhání. Tělo si na nový pohyb musí zvykat postupně. Když jste dlouho nebo vůbec neběhali, nemůžete čekat, že okamžitě zboříte rekordy. Pravidlo tedy zní: začít běhat pomalu, ideálně v mluvícím tempu. To je takové, při kterém můžete v klidu konverzovat a nebudete se zajíkat. Pokud běžíte sami, můžete si zpívat. Jakmile vám půjde špatně dýchat a začne vás píchat v boku, zpomalte a klidně přejděte do indiánské chůze.

Chyba č.2: Chcete toho uběhnout co nejvíce

Nesrovnávejte s ostatními a stejně tak, jako to nepřehánějte s rychlostí, tak to nedělejte ani se vzdáleností. Zkuste klidně nejprve uběhnout kilometr, dva ( klidně i indiánským během) a pak postupně přidávejte. Ale vždy tak, jak to vaše tělo dovolí. Pokud budete ale běhat rychle, půjde to velmi ztěžka. Když zpomalíte, uvidíte, že tělo nebude tak unavené a dovolí vám postupně i delší vzdálenosti.

Chyba č.3: Zapomínáte na protahování

Když doběhnete, je důležité protáhnout svaly, aby se nezkracovaly a také aby nebolely. Zapomeňte na švihání a prudké pohyby. Závěrečný strečink by měl být statický a měli byste v každém cviku vydržet aspoň půl minuty. Toto ale nedělejte teď v zimě venku, okamžitě byste se nachladili. Dělejte to doma v teple. Když to nestihnete po doběhu, protáhněte se v klidu před spaním, ale nezapomínejte na to. Jinak se pak nepostavíte nebo si koledujete o pěknou svalovku.

Chyba č.4: Po běhu hladovíte

Máte dojem, že když jste tak makali, že přece to teď nezabijete nějakým jídlem? Jenže to je přímo šílené. Tělo vydalo energii a potřebuje novou nejenom pro regeneraci svalů. Ideální je si něco zakousnout do půl hodiny po doběhnutí – dát si například banán, proteinovou tyčinku nebo shake, ale to nestačí, určitě by to pak chtělo i normální, vyvážené jídlo. My třeba máme rádi misku všech chutí – může tam být pečená i syrová zelenina, tofu, krůtí maso, vajíčko, sýr, quinoa, luštěniny. Jen tak budete sílu na další trénink a nebudete pak trpět v bolestech celého těla a svalů.

Chyba č.5: Nedáváte si dostatečné pauzy (ignorujete regeneraci)

Často od začínajících běžců dostáváme dotazy, zda běhat každý den. Ze začátku určitě ne. Opět je potřeba tělo nechat navyknout a dát mu dostatek času na regeneraci. Vždy aspoň jeden den mezi běhy nechejte volný. To ale neznamená, že se nesmíte hýbat. Jděte na procházku, zacvičte si jógu nebo jděte plavat ( pokud to zrovna jde) a jeden den fakt věnujte relaxu – ideální je sauna, vířivka nebo klidně masáž. Chápeme, že to je teď složité, ale i domácí relační lázeň s uvolňujícími esencemi je moc fajn a taky účinná.

Leave a Reply