Jak začít se skialpy – díl 2.: výběr bot, lyží a co na sebe

Skialpová, chcete-li skimo sezóna pokračuje nádherným počasím a skvělými podmínkami a mnoho začátečníků váhá, jaké lyže si vybrat a co na sebe. Zde je jednoduchý přehled:

Pokud nechcete dopadnout jako já, když jsem před pěti lety začínal a dorazil na kopec v Rakousku ve snowbardovém oblečení, jen s povrchní představou, co mě čeká, tak se určitě držte těchto věcí:

Výběr lyží a bot pro první krůčky

Je to hodně podobné, jako u běžeckých bot. Každý druh lyže a boty se hodí na něco jiného a občas slýchám dotaz, kde seženu závodní skialpy, abych stíhal ostatní. Zapomeňte na závodní modely. To jsou spíše běžky, než lyže a bez zkušeností to bude hodně náročné seznámení s tímto sportem.

Pro začátek v českých podmínkách, kdy se většinou pohybujeme po vyšláplých trasách a sjíždíme upravené nebo částečně upravené sjezdovky, jsou ideální lyže s šířkou 82–86 mm. Je to šířka, které je ideálním kompromisem mezi ovladatelností ve sjezdu a pohodlím při stoupání, jak v měkčím, tak tvrdém sněhu. K tomu je dobré zvolit odpovídající boty. Zde si určitě nedělejte nároky na superlehké závodní boty, volte střední třídu. Od Dynafitu například TLT8, které poskytují opět optimální poměr pružnosti ve stoupání a pevnosti ve sjezdu. Navíc se díky pouhým dvěma přezkám velmi rychle přepínají.

Já sám používám o něco užší lyže (78 mm) a boty Atomic Backland Ultimate. Tahle kombinace mi vyhovuje, protože mám raději stoupání a velmi pružná bota mi dává větší svobodu. Jenže ve sjezdu pak trošku trpím a nemůžu vést lyže tak přesně, jako někdo s mnohem pevnější botou. Platí jednoduché pravidlo, čím širší lyže, tím pevnější boty. Šrší lyže jsou vhodné více do volného terénu s prašanem. Naopak užší lyže dává větší rychlost do stoupání, ale ve sjezdu je mnohem více práce a souvisejícího rizika pádu.

Co na sebe?

Určitě si na sebe neberte těžké lyžařské bundy a kalhoty. Volte oblečení jako na běžky: pružné, lehce zateplené kalhoty, na to případně zateplené kraťasy nebo sukni. Na tělo funkční triko s dlouhým rukávem a skialpovou (běžkařskou) vestu nebo bundu. Do batohu pak na sjezd lehkou péřovku nebo skialpovou goráčovku. Ta má výhodu, že má velké kapsy na prsou, kam složíte stoupací pásy, aby byly v teple.

Nezapomínejte na rukavice. Já nosím dvoje, lehké na stoupání a zateplené na sjezd. Oblíbil jme si cyklistické R2, protože mají velmi dobrý grip a ten se na hůlky hodí.

To vycpané břicho není tuk, ale schované pásy pod bundou.

Batoh a helma brýle

Věci, které mnoho začátečníků podceňuje, ale není to dobrá cesta. O tom by mohla vyprávět Sonička, která při jednom výstupu potřebovala sundat lyže a dál jít jen v botách a neměla lyže kam dát. Dobrý batoh by měl mít prostor pro lavinovou výbavu a úchyty na lyže. Ke skimo patří občasné přechody s lyžemi na zádech, bez toho to není ta správná zábava.

No a helma. Přece jenom sjezd na skialpech může být pěkný adrenalin, a tak je kvalitní helma nutnost. Ideální je speciální skialpová nebo horolezecká. Pro začátek poslouží i cyklistická na horské kolo. Nejhorší variantou je lyžařská. V ní se při stoupání pěkně upečete, nebo ji budete na stoupání sundávat a na kopci, kde budete řešit pásy, vázání a boty, tak zase nandávat.

Nezapomínejte ani na brýle, já používám i v noci fotochromatické R2, se kterými i běhám. Výhoda je, že je můžu mít jak na sjezd, tak na stoupání. Někdo si na sjezd bere brýle lyžařské, to je o zvyku a množství věcí, které chcete při jízdě řešit. Každopádně na ně nezapomínejte, protože štípající sníh při sjezdu nebo větvička v oku při stoupání není nic příjemného.

Vázání

Vázání jsem se původně vůbec nechtěl věnovat, ale protože opět vidím hodně začátečníků, kteří si nechtějí vybavení půjčovat, ale rovnou si ho vyhlížejí na bazarech, tak tady pár rad: obloukem se vyhýbejte rámovým vázáním. Vypadá to jako výhodná koupě, můžete použít své lyžáky ze sjezdovek, jenže to je jen zdání.

Chcete si boty ničit tím, že v nich budete chodit dlouhé hodiny s rozepnutýma přezkama? Zkuste se projít ve skialpových botech přepnutých na chůzi a pak v rozepnutých klasických lyžácích a pochopíte ten rozdíl hned.

Stejně tak s sebou nechcete tahat a zvedat váhu celého vázání.

Proto vybírejte takzvaná techová/pinová/TLT vázání. Vázání připne botu pomocí trnů a ta se tak může ideálně pohybovat. Na sjezd se bota zarazí dalšími trny zezadu a drží na lyži doslova jako přibitá. Pokud máte rádi freeride, můžete se poohlédnout po kombinovaných vázáních nebo se zaměřit na sílu vázání, existuje jich nepřeberné množství, ale to vás v začátcích nemusí trápit.

Chcete se o skialpech dozvědět více? Připojte se dnes ( v pondělí 8.2.) ve 21 hodin do Clubhouse do roomky Skialpy/skimo – zkušenosti – kam – jak na to?  https://www.joinclubhouse.com/event/m7LbRVp3 a ptejte se na to, co vás zajímá nebo se podělte o své zkušenosti.

 

Leave a Reply