Zadáno pro běžkyně: Co mi pomáhá „V MOJE DNY“ běhat lépe

Téma menstruace je stále možná trochu tabu, ale je to věc, která k nám ženám neodmyslitelně patří. A občas to není lehké, zvlášť tehdy, když běháme. Co mi pomáhá každý měsíc, abych se nemusela příliš omezovat v tréninku? Tady jsou moje tipy:

Objev č.1: Menstruační kalhotky

Když jsem toto téma před časem psala do běžeckého časopisu RUN článek, dala jsem tam jako tip také menstruační kalhotky. Do té doby jsem slyšela jen o českých Snuggs a tak mě to zaujalo, že jsem si je objednala na stránkách Maluna.cz. A udělala jsem dobře – konečně něco, co opravdu chrání, neomezuje a za jejich vzhled se nemusíte stydět. Vypadaly i materiálově jako běžné funkční kalhotky a tekutinu opravdu nepropustily. Dobře se mi s nimi i běhalo, ale používala jsem je hlavně na noc, to moc kalíšek nemám ráda, myslím si, že tělo by si mělo v noci odpočinout. Jenže jedny menstruační kalhotky nestačí. Po použití je musíte nechat vyprat a musí uschnout, takže je ideální točit aspoň dvoje. Jenže ono také není levná záležitost, Snuggs stály okolo 800 Kč. Jenže v Maluně mi i přes internet jejich odbornice Tereza poradila ještě jiné kalhotky, které perfektně padly mým požadavkům. Chtěla jsem, aby se v nich dalo běhat, aby byly z funkčního materiálu, vypadaly hezky a aby nestály majlant. Řešením byla sada dvou kalhotek Eco Moon MIX od německé značky Dorina – kde jedny kalhotky střihu Hipster jsou na den a jsou z udržitelného mikrovlákna a druhé, ve střihu Midi jsou z organické bavlny a nosí se na noc. Jejich materiál je příjemnější na spaní a mají zesílenou zadní vrstvu, to když ležíte na zádech, tak aby se nestala nějaká „nehoda“. A moje dojmy? Kalhotky vypadají fakt hezky, mají zajímavě řešenou gumu, na které je jejich logo, takže vypadají opravdu jako hezké spodní prádlo. V denních se běhá skvěle (občas mám prostě dny, kdy se mi nechce používat kalíšek), nikde netlačí, chovají se jako běžné spodní prádlo z funkčního materiálu. Noční Doriny jsou díky bavlně příjemné a hlavně opravdu chrání, protože pojmou i více tekutiny. A i cena je fajn – obojí stály okolo 730 Kč, takže jedny vyjdou na cca 365 korun, což je super. A co se mi ještě moc líbí? Přestala jsem díky nim kupovat vložky a tampony, takže chráním i přírodu, protože teď nemám žádný zbytečný odpad. Prostě moje must-have.

Objev č.2: Menstruační kalíšek

Míša už dlouho odebírá časopis D-Test, kde asi před třemi lety psali o tom, které kalíšky jsou nejlepší, jak je používat a také tam bylo jejich hodnocení nezávadnosti složení. Já si totiž dříve myslela, že tato věc je jen pro takové ty nezávislé eko ženy, co tančí bosé v lese při měsíčku. V článku psali zajímavou věc  – že kalíšek stačí ráno nandat a večer vyndat. Koupila vítěze testu – kalíšek Selena Cup a zvolila jsem velikost S. Byl krásně balený, růžový. Hned jsem se jala zkusit, jak se nandává, protože jsem se dozvěděla, že nejlepší je naučit se to ještě před periodou. Ano, chce to určitý cvik, ale jde to a byla jsem pak dobře připravená „naostro“. Moje první dojmy byly, že je to hotový zázrak! O ničem jsem ani nevěděla, dokonce jsem byla ten den plavat a všechno bylo v pohodě. Večer jen dáte pryč, vymyjete a jste ok. Nechápala jsem, že jsem tuto věc neobjevila dříve. Výborně se s ní běhá a pokud si vyberete  správnou velikost a dobře ji nasadíte, nemusíte ani v dlouhém závodě myslet na to, kdy bude potřeba si někam „odskočit“ (což se zejména v lese a bez jakékoliv hygieny dělá dost špatně). Teď mám kalíšků několik – větší M na první dny, kdy to mám silnější, S pro ostatní dny. A vyzkoušela jsem i speciálně vytvořený pro sportovkyně, je „tvrdší“, ale moc v něm rozdíl oproti klasickému nevidím. Počáteční investice byla okolo 600 Kč, ale vyplatí se to. Pak už nic nekupujete a šetříte i přírodu, to se mi fakt líbí a hlavně to běhání je jako v běžné dny. Teď se kalíšky dají sehnat i levněji, ale radím zjistit si, který je kvalitní složením a nebrat je jen podle jejich vzhledu, barvy a ceny. Je to věc, kterou budete mít na dlouho.

Tyto dvě skvělé věci mi zpříjemňují mé dny, když běhám. Nemusím pořád na něco myslet  a také se mi líbí udržitelnost. Občas od kamarádek nebo jiných běžkyní slýchám, že zejména kalíšky nejsou nic pro ně a že jim nefungovaly. Ano, každá jsme jiná, ale problém podle mě nastává špatným výběrem druhu kalíšku a jeho velikostí, nesprávnou manipulací a nasazením. Chce to prostě cvik. Pokud si nevíte rady, zeptejte se odborníků, tak jako jsem to udělala já. Fungují i online.

A ještě další moje tipy? Když se necítím dobře, vařím si ráda sypaný bylinkový čaj Pro ženy od Lota Care a také mi vyhovuje bylinný sirup Freya od Bilegrie na podporu ženského zdraví. Moc dobře mi funguje také kvalitní pupalkový olej, osvědčil se mi v kapslích Green Idea a od Topvet Premium. Ten jsem ale teď dobrala, a tak není na fotce.

A co ve „vaše“ dny při běhání funguje vám?

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply