Co neobvyklého s sebou v létě na hory (když nejen běháte)


Vyrazit na běžecký výlet je skvělý nápad, jak si ozvláštnit letní běhání. Jenže k horám je potřeba přistupovat s pokorou – dokáží překvapit. Proto si připomeňme několik částí výbavy, na které se zapomíná a přesto je dobré je s sebou mít.

Oblečení

Je dobré mít sice minimalistické, přesto v běžeckém batohu musíte mít několik kousků:

Nepromokavá bunda (co nejlehčí, ale s membránou minimálně 10 000mm vodního sloupce)

Nepromokavé kalhoty (stejné parametry jako bunda)

Rezervní triko s dlouhým rukávem, nebo s krátkým a zvlášť rukávy

Lýtkové návleky

Doplňky

Vodní filtr (v Alpách je často možné použít každou tekoucí vodu a ve všech vesnicích najdete pitnou vodu, ale kdekoliv jinde se hodí mít pro případ potřeby filtr na vodu s sebou) Vždy se jedná o kompromis mezi tím kolik vody musím nést a kolik jsem schopen cestou získat.

Nůž nejlépe švýcarský nůž nebo lathermann (nůž, otvírák nebo pilka vás může jednou zachránit)

Powerbanka s kabelem k telefonu nebo bezdrátovým nabíjením a kabelem k hodinkám (i když by měla baterie vydržet, v horách se telefon vybíjí díky špatnému signálu rychleji a pokud se výlet nenadále prodlouží může se extra porce energie hodit)

Lékárnička

Náplasti, obinadlo, desinfekční polštářky – to je základ, důležité je ale přibalit i prášky na akutní alergickou reakci, případně pokud máte větší riziko alergické reakce, tak také epipen – adrenalinové pero. Předem se seznamte s použitím a dávkováním. Důležitou součástí lékárničky je také termofólie, která se mi teě úěkně hodila při ultra v Rumunsku, když nás v noci chytila bouře.

Jídlo

I když počítáte s tím, že si dáte jídlo na horské chatě, vždy mějte s sebou rezervu energie. Několik gelů a balíčků isodrinků vás dokáže zachránit, když se náhle zhorší počasí a vy budete muset zůstat v úkrytu klidně několik hodin. Další skvělém doplňkem jsou jerky a oříšky, vždy volte tak aby váha jídla byla co nejmenší ale poskytovalo co nejvíce energie.

Leave a Reply