Running2 testuje: 3 věci (nejen) na běhání, které nás zaujaly v srpnu

Neustále zkoušíme nové a nové produkty, které mají nejenom dobrý vliv na naši kondici a na zdraví, ale díky nim se nám hlavně skvěle běhá. O čem si v poslední době myslíme, že stojí opravdu za to? Vybrali jsme tři tipy, které u nás uvidíte opravdu často: 

Rychlé trailovky, které se nezaleknou ani silnice

Na silnicích se s botami s kolíbkovou konstrukcí roztrhl pytel, ale v terénu je zatím podobných bot jako šafránu. Jedním z průkopníků jsou Columbia Escape Ascent. Letošní novinka americké značky z Oregonu ukazuje zcela odlišný pohled na trialovou botu.

Z profilu vypadá bota spíše jako závodní silniční model, když se ale podíváte na podešev, zjistíte, že je to překvapivě agresivní trailovka a na dotek hned poznáte, že grip bude mít ultimátní.

Když jsme si boty obuli, zjistili jsme, že nás doslova ženou do rychlého běhu, podobně jako karbonky na silnici. Michal vyběhl a cestou do lesa z kopce po silnici najednou letěl jako o závod. Tempo v seběhu pod 3min/km nebyl žádný extra oříšek. „Jen jsem se naklonil a nechal nohy a boty, ať mě nesou. Naopak při stoupání do prudkého kopce i na kamenech a blátě mě spolehlivě držely. Pouze v traverzu jsem si musel na tvar boty trochu zvykat a trochu více dotahoval tkaničky.“ říká po více než čtyřech měsících testování. Chválí si je i Soňa, protože tyto boty v pohodě zvládnou nejenom terén a výborně se s nima nejen traverzuje, ale výborně si poradí také s přeběhy po tvrdém povrchu.

A naše resumé? Pokud hledáte rychlou univerzální botu, která si poradí s terénem i silnicí, pak jsou Escape Ascent to pravé. A navíc ten design, ten se prostě Columbii fakt povedl!

Chytrá vláknina, která pomůže zažívání

To, že každý z nás dvou funguje jinak, značí to, už když se na nás podíváte. Soňa může jíst co chce, kdežto Míša nad stravou musí více „přemýšlet“. Zatímco Soňa je maniačkou na zeleninu, luštěniny a nejrůznější cereálie, tak Míša jí jinak a tak mu vláknina mnohdy chybí. A pak nastává problém i s trávením a to potvrdí každý běžec, že to pak dokáže pěkně znepříjemnit, či ztížit běh. Nedávno proto objevil rozpustnou vlákninu OptiFibre, o které mu říkal kamarád. Je totiž skvělá v tom, že ji lze buď přimíchat do pití nebo jídla. Ve vodě je téměř bezbarvá a nemá ani žádnou chuť, takže vlastně o ní člověk „ani neví“. Co je dále fajn, že je 100% přírodní. Jedná se totiž o guarovou gumu v prášku. Co to je? Je to hydrolyzovaný prášek z guarových bobů –  plodů exotické rostliny, která roste hlavně v Asii.

No a jak to funguje? Fígl je v tom, že tato vláknina zlepšuje práci střev. Míša si tak každé ráno zamíchá nalačno do vody jednu odměrku a tu vypije. Kúra trvala zhruba tři týdny a už po pár dnech byl vidět účinek. Prostě trávení začalo více a pravidelněji fungovat. Důležité ale bylo také k tomu hodně pít.

Co říct na závěr? Jedná se o jednoduchý způsob, jak přidat do stravy vlákninu tam, kde je to jinak těžké a nechcete, aby vám to nějak ovlivňovalo chuť vašeho jídla či pití.

Multisportovní držák, díky kterému je mobil vždy v bezpečí

Na ultra závody patří do povinné výbavy mobilní telefon. Jenže dnešní telefony jsou všechno, jen ne vhodné do přírody. Objevili jsme ale kryt Rockform, který nejen, že perfektně chrání telefon, ale navíc se díky němu dá bezpečně uchytit například na řídítka kola, motorku, do auta, ale také na běžecký batoh. Telefon je tak nejen kvalitně ochráněný, ale máte ho navíc vždy po ruce.  Systém uchycení pomocí čtyř pevných paciček nedovolí telefonu vypadnout ani při jízdě na kole v tom nejdrsnějším terénu. Při běhu si jej pak můžete pro jistotu ještě přivázat speciálním popruhem pro případ, že by se klip na batohu uvolnil.

Další z výhod je integrovaná magnet, díky kterému můžete telefon snadno odložit třeba na ledničku s otevřeným receptem na přípravu večeře.

Příslušenství je ale k pouzdru mnohem více – od speciálních nabíječek po magnetické držáky nebo pouzdro na karty s ochranu před zneužitím bezkontaktních karet.

Hodnocení? Rockform je nejen odolné pouzdro do extrémních podmínek, ale také velmi univerzální příslušenství k telefonu pro aktivní život.

 

Úvodní foto: Filip Marvan

Článek vznikl ve spolupráci s uvedenými značkami. 

Leave a Reply