5 důvodů, proč je na běhání skvělé babí léto

Už to téměř vypadalo, že hned přišel podzim, ale naštěstí je krásné babí léto tu. Proč je to skvělé období pro každého běžce a jaké jsou jeho největší benefity? Nám vyhovuje z těchto důvodů:

Důvod č. 1: Teploty jsou milosrdnější

Stále je venku příjemně, ale nejsou už takové tropy, takže nejsme tolik uřícení a netečou z nás litry potu. Skvěle se dýchá a nějak to jde lépe, protože nevydáváme tolik energie na boj s vedrem. Taky nemusíme řešit, v jakou denní dobu vyběhneme. V pravém létě bylo například běhání v poledne prostě nepředstavitelné.

Důvod č. 2: Je ještě dostatečně dlouho světlo

Dny se už sice krátí, ale není to tak strašné a tak i když jdeme běhat po běžné pracovní době, stále nám zbývá dostatek světla i na delší běh. Pořád tak můžeme vyrazit bez čelovky a rizika, že pokud se náhodou rozhodneme trasu si o něco prodloužit, nebo na cestě potkáme kamarády a zakecáme se, skončíme někde ve tmě v čerstvém výkopu, který někdo zapomněl ohradit.

Důvod č. 3: Užíváme si krásných východů a západů slunce

Babí léto je nejkrásnější právě brzy ráno a večer, kdy slunce vychází nebo zapadá. Rozednívá se již dlouho před východem slunce, a tak není problém vyběhnout a počkat si na sluníčko někde na kopci a užít si dokonalou romantiku nebo naopak po západu slunce někde na kopečku nebo skále ještě stihnout doběhnout za světla domů.

Důvod č. 4: Vystačíme si stále s minimem oblečení

Teploty v tomto období zřídka klesají pod 10 stupňů, tedy není nejmenší problém vyrážet stále jen v šortkách či sukni a tričku s krátkým rukávem. Oproti červenci a srpnu je už ale chladněji, a tak se mnohem lépe dýchá, není tak problém zvládat jak dlouhé běhy, tak náročné sprinty do kopce. Pokud si s oblékáním nejste jistí, držte se zlatého pravidla oblékat se tak, jakoby bylo o deset stupňů více.

Důvod č. 5: Nemusíme s sebou nic tahat

Tím hlavně myslíme hlavně pití. Když při tréninku nebo delším výběhu nebylo kde se napít, nosili jsme vodu nebo ionťák s sebou v běžecké vestě. Brali jsme si ho i na závody, kde sice byly občerstvovačky, ale tekutiny jsme potřebovali doplňovat pořád a podle sebe, jak tělo potřebovalo. Teď na toto vůbec nemusíme myslet, stačí se u kratších běhů napít před během a po něm. Stejně tak nemusíme přemýšlet, zda s sebou při delších bězích máme opalovací krém a kdy se musíme zase „přemazat“. Ano, sluníčko stále svítí, ale stačí to zase udělat před vyběhnutím.

Leave a Reply