5 největších chyb v jídle, kterých se dopouštíte při běhání

Chcete běhat lépe? Jenom trénovat nestačí. Alfou a omegou každého běžce je také strava. I my v ní také dost chybovali. Co patří k těm nejčastějším „kiksům“, které vám můžou běhání pěkně zavařit?  

Chyba č. 1: Po doběhu hladovíte

Dělají to hlavně běžkyně ve snaze zhubnout a udržet si běháním krásně štíhlou postavu, ale zažili jsme to také u běžců – mužů: po doběhu ( zejména večerním) už vůbec nic nejedí. Jenže právě tělo při běhání ztratilo spoustu energie a tak ji potřebuje dodat, aby mohlo dobře regenerovat a být připraveno na další trénink. Ideální je do půl hodiny po doběhu dát si aspoň banán, proteinovou tyčinku, proteinový nápoj a pak se doma se najíst. Když to neuděláte, berte jed na to, že pak budete unavení, bez energie a že další tréninky půjdou ztuha. Po doběhu tělo zkrátka potřebuje hlavně cukry na regeneraci a bílkoviny, aby mělo z čeho regenerovat.

Chyba č. 2: Nevíte, jak funguje vaše tělo

Každý jsme jiný a vidíme to i my dva. Sonino tělo krásně vše zpracovává, i cukry a tak se nemusí v jídle moc hlídat kalorie, zato Míša si nemůže dovolit jen tak něco a cukry jsou jeho velká hrozba. Avšak v běhání to nemusí být až tak špatné, ba právě naopak. Ze zátěžových testů nám proto vyšlo poučení, že na delších tratích musí Soňa, aby si nevyčerpala zásoby energie, pravidelně jíst energy tyčinky, zato Míša zvládne i stovku téměř bez jídla. Zátěžový test není levnou záležitostí, ale věřte, že pak lépe pochopíte, co vaše tělo potřebuje.

Chyba č. 3: Při závodě jíte nevyzkoušené doplňky

Viděli jsme to už mnohokrát – běžci si na závody vzali energetické gely, tablety, ionťáky a jiné sportovní přípravky, které nikdy předtím nezkusili. Jenže v zátěži každé tělo funguje jinak a ne všechno vám musí sednout, takže mnohdy díky tomu jim bylo špatně a závod tak zbytečně pro ně skončil. Stejně tak, jako byste před závody měli mít vyzkoušené oblečení a boty, by to mělo být i s těmito doplňky.

Chyba č. 4: Přecpete se před během

Chápeme, že někdy je to těžké, zvlášť, když přes den pracujete a chodíte běhat večer. To se přijde domů, něco se sní a pak se jde ven. Jenže pokud kvalitně jídlo nestrávíte, bude vám skákat v žaludku, bude vás píchat v boku a vůbec vám běhání nepůjde. Platí pravidlo velké jídlo si dávat nejpozději dvě hodiny před během. Pokud nechcete jít běhat úplně hladoví, dejte si kousek banánu, trochu kaše nebo kousek tyčinky. Každopádně si to chce zase vyzkoušet a co sedí jednomu, nemusí sedět druhému. My si třeba dáváme před během ( ideálně max. půl hodiny před během) proteinovou kaši a vyhovuje nám to. Dodá energii a neskáče v žaludku. Někomu ale vyhovat vůbec nemusí.

Chyba č. 5: Nedoplňujete vodu a minerály

Aby tělo dokázalo zpracovat jídlo, potřebuje také vodu a té při běhání (i v chladných dnech celkem s přehledem) vypotíte i několik litrů. Pokud ji ale nedoplníte zpět, žaludek odmítne přijímat potravu a hrozí vám křeče a další nepříjemnosti. Totéž ale nastane, pokud budete pít jen čistou vodu po delší dobu. Po hodině a půl, až dvou hodinách hrozí, že začnete mít silné žaludeční problémy. Proto je vhodné pít iontové nápoje, klidně bez cukru, ale hlavně abyste se udržela rovnováha prostředí žaludku.

Leave a Reply