5 velkých lží, které se často tradují při běhání

Slýcháme je stále dokola. Takže už je na čase je uvést na pravou míru!  

Musím hned do toho dát všechno

Proč většina z těch, kteří chtějí s běháním začít, zase velmi rychle skončí? A většinou už po prvním běhu? Protože si myslí, že ihned musí ze sebe vydat úplně všechno. I já jsem si to myslela, takže mě už po pár metrech začalo píchat v boku, nemohla jsem popadnout dech a myslela jsem, že asi omdlím. Velký zlom po mnoha letech nastal, když jsem se dostala do rukou trenérky a ta mi řekla: Běž tak rychle, abys u toho mohla mluvit. A světe div se, ono to šlo, nic mě netrápilo a já jsem cítila, jak mě tento pohyb baví a bez píchání v boku.

Nemůžu běhat v zimě, budu nemocný

Začít s běháním se dá kdykoliv. Stačí se jen správně obléct a také být neustále v pohybu. Tak bude tělo v teple. Já třeba nestojím ani při čekání na semaforu, vždycky skáču nebo klušu na místě. Když s Michalem doběhneme, jdeme hned domů a protáhneme se buď v chodbě našeho domu, kde nefouká a je teplo nebo přímo až doma. Všechny zpocené věci jdou dolů, dáme sprchu a jdeme do suchého. Kde hned nejde sprcha, tak aspoň převlečení do suchého je potřeba.

Když neběhám moc rychle nebo moc daleko, tak jsem běžec na nic

Jasně, sociální sítě se hemží tím, kdo kam doběhl, jak rychle, co kdo vyhrál a kdo koho porazil. Jenže každý jsme jiný a taky nevíme, jak dotyčný na to dlouho trénoval, jak dlouho běhá, jakou má historii….já si vždycky sama sobě položím otázku: jaký z toho mám pocit já osobně? Kolik jsem do toho dala, mohla bych něco zlepšit?  Ale nejdůležitější je to, jak mě to baví a jak jsem si to užila. Jasně, ne každý běh je posvícení, ale u většiny běhů cítím, jak moc mi to dělá radost a jak to prospívá i mé hlavě a tělu.

Nepotřebuju trenéra, nemám se co učit

Ano, běhání je velice přirozený sport a běhat umí i samy od sebe i malé děti. Jenže když jsme dospělí a z ničeho nic se rozbíháme, tak se můžeme vypěstovat i spoustu chyb, které se pak zafixují a velmi těžce se odnaučují. Proto není na škodu si vzít na začátek zkušeného trenéra nebo se přihlásit do nějakého běžeckého kurzu. Ty peníze i čas za to stojí. A pak to půjde o mnoho snadněji. Stejně jsem to měla i já. Kdybych začala běhat sama a bez odborné rady, tak bych se na to určitě brzy vykašlala.

Pokud po doběhnutí nebudu nic jíst, lépe zhubnu

Pěkná kravina! Když tělu po tréninku nic nedáte a budete hladovět, tak vám garantujeme, že budete jen unavení, všechno vás bude bolet a nebude se vám chtít jít zase běhat. Tělo při běhu ztratilo energii a potřebuje ji také na svou regeneraci. Ideální je dát si něco ihned po doběhnutí třeba kousek banánu, proteinovou tyčinku, proteinový nápoj a také je důležité dostatečně pít. A pak se normálně se najezte. Čím vyváženější jídlo to bude, tím lépe bude tělo fungovat. Je to, jako když do auta nalejete kvalitní benzín – taky pak pojede lépe.

 

 

 

Leave a Reply