Když máš důvod běhat všude: Jak se trénuje s New Balance Fresh Foam More Trail

Čím více běháme, tím více nás to táhne do přírody. Jenže bydlíme ve městě a tak do lesa prostě musíme doběhnout po asfaltu. Otestovali jsme proto žhavou novinku od New Balance, která se nezalekne žádného terénu. A to není všechno, v rámci kampaně Každý běžec se můžete zapojit do běžecké výzvy a získat úplně zdarma svůj trénink na míru!

New Balance byly Michalovy první trailovky a tak jsme se hodně těšili na testování novinky Fresh Foam More Trail – „více trailu“. Ten název se nám prostě od prvního okamžiku dost líbil. Když jsme pak boty vybalili, zaujaly nás nejenom neotřelým designem, ale také bohatým tlumením. Přesto s minimálním dropem – pouhé 4 mm. Boty tak doslova vyzývají k dlouhým běhům bez ohledu na povrch. Od pohledu se rozhodně nezaleknou bahna ani tvrdého betonu.

Boty se řadí do kategorie ATR – All terrain (do každého terénu). Hodí se pro každého, kdo nerad přemýšlí, kudy zrovna poběží, chce si zkrátka obout boty a vyběhnout. S tím jsme je začali také testovat a vyrazili na půlmaraton s kombinací asfaltu, betonu, bláta, trávy i kamení.

První obutí a první pocity: bačkůrky, které sedí jako ulité. První kroky po dlažbě a hned je nám jasné, že použití podešve Vibram Megagrip bylo sázkou na jistotu. Zdá se, jako by se každým krokem boty doslova přilepily k zemi a zajistily tak dokonale pevný odraz.

Vybíháme. Ačkoliv je tlumení opravdu mega pohodlné, nezdá se, že bychom ztráceli příliš energie. Mezipodešev Freshfoam ji zase při odrazu vrátí, ale nijak silně nenakopne. Při delších vzdálenostech a v trailu, kde pak očekáváme menší rychlost, by to pro většinu běžců nebylo příjemné.

Na co je třeba si zvyknout? Výška mezipodešve je nadprůměrná jak v patě, tak ve špičce. To znamená, že máme pocit, že jsme o dost výše. Na ten pocit je dobré si zvyknout a nenechat se ukolébat.

Začínáme na asfaltu a nijak nepociťujeme, že boty mají v celku agresivní trailový vzorek. Tlumení krásně vyhlazuje nerovnosti. Je to příjemné, ale je třeba si na to dávat pozor, přece jenom díky tomu nemáme tak jisté čtení terénu, jako v méně tlumených botách. To je daň za to, že boty dovolí opravdu dlouhý běh. Citlivost na terén se překvapivě zvyšuje v členitějším terénu, kde je podnětů více a musí se více zapojit stabilizační systém. Boty odfiltrují nejmenší vjemy, ale o to více se můžeme soustředit na jiné podněty. Další věc, na kterou si je třeba dát pozor, zná to ale každý trailový běžec: pokud si vezme na delší trať tlumenější boty, musí se více soustředit v těžších pasážích, aby pak měl v místech, pro které jsou takové boty vhodnější, tu nejlepší podporu.

Dobíháme půlmaraton a musíme konstatovat, že nohy se celou dobu cítily jako v bavlnce. Dokážeme si představit v těchto botách zaběhnout téměř jakoukoliv vzdálenost, od pár kilometrů lehkého regeneračního tréninku až po 100 km ultra. Stejně tak si botu může obout začátečník a zvolit ji jako svoji hlavní a nemusí přemýšlet, kam zrovna poběží, prostě obuje a jde. Stejně tak hobby ultraběžec ji může využít jako svou hlavní závodní botu a beze strachu se pustit na sebedelší běh. Eliťák ji naopak může brát jako perfektní tréninkovou na nabíhání objemů – ať už v kopcích nebo jen tak někde po pěšinkách v parku.

Naše resumé:

Jedna z nejuniverzálnějších bot na trhu. Přesně odpovídá sloganu této boty: „V každém z nás se skrývá běžec, je jedno, zda se probouzí při trénování na maraton či při dobíhání ztraceného času po cestě do práce.“

Chcete zdarma svůj běžecký plán?

A jaký je váš příběh běhání? Proč běháte? New Balance vytvořil stránku https://newbalance.cz/kazdybezec, kde se můžete seznámit s příběhem několika lidí, jak to mají s běháním oni. Každý v sobě může objevit svého vnitřního běžce a podělit se o vlastní důvod. Zkuste to tam i vy získejte tak pro sebe zdarma jeden ze čtyř různých běžeckých plánů a také praktické tipy, které byly vytvořené trenéry a zkušenými odborníky, ať už jste začátečník nebo trénovaný maratonec. A my dobře víme, že běhat může každý, tak co říct o této výzvě někomu z okolí, komu by běhání také mohlo změnit život? Tak co, jdete do toho? My už tento plán máme a baví nás!

Článek vznikl ve spolupráci s New Balance Česká republika. 

Leave a Reply