Proč moje líčení vydrží každý běh i ultra – díl 1. rty

Někdo si může říct, že být namalovaná při běhání není potřeba. Jasně, nezrychlí to, ani nepomůže k lepší vytrvalosti, zato ale zaručí, že se budete cítit dobře. Proto to dělám i já. Neustále dostavám dotazy, jak to, že po každém doběhu drží vše tam, kde má a hlavně moje rtěnka. Tak tady jsou moje triky:  

Pár základních pravidel

Čelenka nebo kšiltovka

Samozřejmě i já se potím a teď, když jsou taková vedra tak dvojnásob. Co líčení dovede zkazit, je stékající pot po tvářích a hlavně ten, který se dostane do očí. Štípe, oči slzí a pak je i tendence si je promnout (pak ale vzhled á la panda jistý). Proto vždy při běhání nosím něco na hlavě. Nejčastěji funkční kšiltovku, která nejenom, že mi chrání oči před sluncem a také hlavu před úžehem, tak zajistí, že se pot do ní vpije a nestéká. Je ale nutné mít kšiltovku z tenkého, funkčního materiálu, který odvádí pot od hlavy a rychle usychá. Když nemám kšiltovku, nosím čelenku, kterou si dávám na rozhraní vlasů a čela. Krásně pot vsákne a ten opět nejde na obličej a do očí.

Ruce pryč!

Přes den si nesahám na obličej. Za prvé – když si představím, co všechno na rukou je, tak mě to fakt neláká a také dotýkání se zničí líčení. Pokud už přece jen nutně potřebuji odsát pot z obličeje, použiju papírový kapesníček, který jemně přitisknu k obličeji, nechám pot dvě- tři sekundy do něho vsát a ten vyhodím. Nikdy si nedřu obličej krouživými pohyby ručníkem! To bych pak vypadala jako malířská paleta.

Takto vypadám po 70 km závodě

Rty a triky s rtěnkou

Červená rtěnka ke mně prostě patří. Správně vybraný odstín úplně dokáže rozzářit celý vzhled. Často někteří jen kroutí hlavou, jak to, že ji mám vždycky tak bezchybnou. Věřte ale, nejsem blázen, který by si pořád malovat rty a kontroval si je – na to fakt nemám vůbec čas. Když jsem kdysi v rámci jednoho závodu vyběhla na Ještěd, jedna slečna z organizačního týmu zvolala: „Vidím, že vše je ok, rtěnka drží!“. Když jsme zase nedávno závodili na Epo Survivalu, jeden kluk řekl svojí přítelkyni, že by měla také nosit tak nalíčené rty jako já. Bylo mi jí trochu líto, chtěla jsem se jí zastat a tak jsem řekla, že ona to nepotřebuje, že je hezká od přirození. No málem jsem se pak propadla do země. 🙂

Jak to, že se mi rtěnka nesmaže ani po celodenním ultra?

Jako beauty redaktorka jsem přes deset let pracovala v redakci jednoho z nejlepších českých časopisů pro ženy – v Marianne. Za tu dobu jsem vyzkoušela stovky rtěnek. Od běžných, až po ty nejluxusnější. Jenže mě zaujala jedna – tekutá, která když se nanesla, držela od rána do večera. Vydržela všechno – jídlo, pití, líbání, běhání, plavání, pot. Tím celkem „obyčejným“ pokladem je tekutá rtěnka 16H Lipcolour od Dermacolu. Má dva konce – v jednom je barva a ve druhém lesk ( ten nepoužívám, nebílí se mi, když jsou výrazné rty lesklé, působí to lacině). Mně se u výrazné barvy líbí matný finiš.

Jak tedy na to, aby rtěnka byla dokonalá celý den?  Musí se vždy na suché rty a ty nesmí být natřené žádným balzámem – na mastném povrchu nedrží! Tekutou barvu aplikátorem nanesu ( vrstva nesmí být ani tenká, ani moc silná), promnu rty, nechám barvu zaschnout a violá. Krásné rty jsou na celý den zaručené. Během dne ale na ně nepoužívám žádné balzámy nebo mastné věci, to by nátěr mohlo poškodit. Mým favoritem je oranžovo-červený odstín 02, ale ten se bohužel přestal vyrábět (ach jo). Pak jsem jako alternativu našla rtěnku Lipfinity od Max Factor v odstínu 130. Dobře drží, ale ne tak dobře jako Dermacol – po několika hodinách je nutné ji na rtech obnovit. A ani odstín není bohužel tak krásný a zářivá jako moje 02. Krásný odstín od Dermacolu je také 08 – ten je ale spíše do fialkova a do studena.

Odstín 08 v tenčí vrstvě

Jak takovou dlouhotrvající rtěnku odlíčit?

Často také slýchám, že tyto rtěnky opravdu drží skvěle, ale že večer je problém dát je dolů. Můj trik – na odličování používám znovupoužitelné odličovací tampónky od Annabelle Minerals, jsou ekologické, po každém použití se jen vyperou s mýdlem a vodou a dají s uschnout. Na tento tamponek nanesu micelární vodu nebo odličovací mléko, přiložím ke rtům, nechám pár sekund rtěnku rozpustit a pak jen krouživými pohyby odlíčím – vše jde krásně dolů.

Další triky s make-upem a s líčením očí vám prozradím zase někdy příště, v dalším článku. Jsem zvědavá, jak vám budou moje rady fungovat, napište mi.

Moje věčná 16H Lipcolour (odstín 02) v akci

Leave a Reply