10 otázek, které si dávají běžci začátečníci

Když začínáte běhat, vyvstane vám v hlavě plno otazníků. Tyto slýcháme nejčastěji:

Jak najít motivaci?

Bez motivace nebo nějakého cíle to jde většinou velmi těžko. Jenže hlavu vzhůru – nemusí to být nic velkého a těžkého. Na začátku je to o malých krůčcích. Nám zafungovalo na začátku čištění hlavy a podpora dobré nálady (Soňa) a zlepšení zdraví a kondice (Michal). Postupně se pak můžete posouvat dále – třeba v uběhnuté vzdálenosti, k prvnímu závodu nebo třeba k tomu být častěji na čerstvém vzduchu. Tohle všechno funguje.

Kolik toho mám uběhnout?

Ze začátku to chce klídek a nechtít trhat rekordy. Tělo si na musí nový pohyb a také na čas, který běhu věnujete, zvyknout. Takže začínat kratšími vzdálenostmi, střídat běh s chůzí a pak to postupně, nenásilně navyšovat. Uvidíte sami, že to bude velmi příjemné a každý nový progres vás bude posouvat dále a dělat vám velkou radost a motivovat vás. Když to na začátku přepísknete, tak budete jen unavení, vyčerpaní, bude vás všechno bolet a příště se na to (po tomto zážitku) určitě vykašlete.

Jak často mám běhat?

Stejně tak jako u předchozího bodu – vše dělat postupně a nechat tělo na běh zvykat. Takže určitě neběhat každý den, ale nechat si i velmi důležitý čas na regeneraci. To znamená jeden den běhat a další den jít na procházku. Někdy si dát i dva dny běhu za sebou, ale po těžším, náročnějším tréninku by ten další měl být regenerační, pomalý a kratší. Ze začátku to ale chce aspoň dva dny v týdnu bez běhání.

Běhat sám nebo s někým?

Opět na toto nejde jednoznačně odpovědět. Někdo je rád jen sám se sebou. Má klid, vnímá jen své tělo a myšlenky, každý krok. Jinému pomůže parťák, se kterým se na to necítí tak sám, může si s ním i při běhání vykládat, takže to zabaví hlavu a rychleji to utíká. A pak je také těžší vynechat naplánovaný běh nebo si najít jen tak nějakou výmluvu. Každopádně na začátku je velmi důležité začít s nějakým odborníkem, který vás zasvětí do tajů běhu, ukáže vám správnou techniku a vysvětlí základy. Z toho pak budete čerpat stále.

Proč mě píchá v boku?

Důvodů může být spousta, viz náš článek od profi trenérů, ale nejčastěji to bývá příliš rychlé tempo a nedostatečné/povrchové dýchání. Když se vám to stane, zkuste zpomalit a přejít klidně do chůze. Funguje dát si ruce za hlavu, aby se více otevřel hrudník a dostalo se do něho více kyslíku. Když bolest poleví, zkuste se zase pomalu rozběhnout. Případně při nádechu zkuste zvedat ruce a při výdechu je dole naopak překřížit a dostat z těla „veškerý“ předchozí vzduch.

Nebudu u toho blbě vypadat?

No přece běžící člověk nikdy nevypadá blbě a není to nic zvláštního. Věřte, že všichni mají jiné starosti, než vás hodnotit – jestli třeba u toho u toho nefuníte, nejste moc červení nebo jestli vám někde neleze nějaký faldík. Skvělým řešením je začít běhat ve skupině, kde se lépe mezi ostatní, kteří jsou na tom výkonnostně stejně jako vy, lépe „schováte a když budete běhat večer, nebudete tak viditelní a nemusíte se ani bát běhat za tmy. Jakmile se hlava uklidní a zjistí, že vše nekoukají jen na vás, tak to pak zvládnete v pohodě i sami.

Co si mám obléct?

U běhání platí jednoduché pravidlo oblékat se na běhání tak, jako by bylo venku o deset stupňů více. To znamená, když je 12 stupňů, je to jako by bylo 22. Takže to byste si asi těžko vzali péřovku, zateplené legíny nebo silné ponožky. Ano, když vyjdete ven před dům, můžete vám být sice zima, ale až se rozběhnete, garantujeme vám, že vám bude dost teplo. Materiály by měly být funkční, umělé, které dobře odvádějí pot od těla a rychle schnou. Bavlna se jen „nacucá“ potem, ztěžkne, chladí a vůbec neschne. Takže tu až pak po doběhu, když už budete v teple.

Kdy je ten správný čas vyběhnout?

Je lepší běhat ráno, přes den nebo večer? Tak na to není jednoznačná odpověď. Každému vyhovuje něco jiného. U nás Michal běhá rád nalačno, to ale ne vždy zase vyhovuje Soně, protože je pak po tom unavená a nemá energii na celý den. Někdy je to ale fajn a když si hned po doběhu dá snídani, tak se cítí nabitá na celý den. Večer nám to vyhovuje oběma, ale zase to není vhodné tehdy, když máme velmi náročný, stresový den a pak bychom si měli dát ještě těžký trénink. Chce to prostě vyzkoušet a vypozorovat, co vašemu tělu dělá nejlépe. Někdy je ale i fajn nabourat stereotypy.

Musím jíst po běhu?

Ano na ne. Pokud se jen lehce proběhneme, případně po lehkém regeneračním běhu jezte při pocitu hladu – nikdy ale nehladovte! Pokud si ale dáte do těla, je rozhodně potřeba doplnit živiny. Není nutné se ani bát sacharidů. Naopak pomohou vám nakopnout regeneraci. Jen to s nimi nesmíte přehnat. Neexistuje obecné pravidlo, kolik jich můžete sníst, každý jsme jiní, a tak je dobré k tomu přistupovat individuálně. Základní pravidlo je, že ale příjem po doběhu nesmí být větší než výdej, a to v součtu cukrů, tuků i bílkovin. Jak to spočítat vám pomohou třeba Kalorické tabulky. Kromě cukrů tak nezapomeňte doplnit i bílkoviny a tuky.

Je běh zdravý?

Každý, kdo začíná běhat, se setká se od známých nebo rodiny, se všemožnými informacemi o nezdravosti běhu – od kloubů až po srdce. Jenže vše je jinak. Informace z bulvárů vytržené z kontextu, hlásají, jak je běh nebezpečný pro srdce a klouby. Jenže skutečnost je taková, že kdo správně trénuje, postupně přidává na vzdálenosti a pracuje na své technice, prospívá jak svému srdci, tak svým kloubům nejlépe, jak může. Pokud trénujete poctivě i na maraton, není pro tělo, nic s čím by si neporadilo bez zdravotních problémů. Pokud netrénujete správně, může být problém i 5 kilometrů.

Leave a Reply