10 důvodů, proč je běhání opravdu fantastický sport (a pro každého)

Běhání není nic jen tak obyčejného. Není to jen rychlé dávání nohy před nohu a pohybování rukama. Běhání mění nálady, postavy, volný čas, zlepšuje zdraví, seznamuje, inspiruje a mnoho dalšího. Tady jsme vybrali deset důvodů, které se nám na něm líbí:

Rychlé zlepšení nálady

Určitě to zažíváte stejně jako my. Přijdeme domů z práce, vše bylo špatně. Nic nefungovalo, lidi byli celý den nepříjemní a doma má člověk chuť dát si klapky na oči sluchátka a nic nevnímat. Jenže pak uvidíme běžecké oblečení, hodíme ho na sebe. Obujeme boty a vyrazíme. První kilometr se trápíme, jenže pak se to zlomí. Najednou je vše jinak. Přijdou endorfiny, nohy běží samy, mysl se zklidní, objeví se úsměv na tváři a vše je rázem zapomenuto.

Můžete běhat, kdy a kde se vám zachce

Běhání je o svobodě. Víme o tom své, běhali jsme kromě Antarktidy snad na všech kontinentech. U moře, v horách, po ledu dokonce po sjezdovce nahoru i dolů, v nespočtu parků, ale třeba i na kriketovém hřišti, na trati Formule 1 nebo ve výstavní hale. Vždy stačí vzít nějaké sportovní oblečení, běžecké boty a hurá. Snad jen v tropických oblastech je lepší běhat brzy ráno nebo pozdě večer.

Jste součástí komunity

Běhání seznamuje. Stačí se někdy třeba na schůzce podívat na sportovní hodinky vašeho protějšku a hned máte důvod k zajímavé debatě, která mnohdy rozpustí i počáteční obavy. Běžci se zdraví a často se sami jen tak pustí do řeči. Skvělé jsou také běžecké skupiny, kde je spousta běžeckých nadšenců jako vy a když se pomalu běží, tak se u toho skvěle klábosí a zapomene se běžecké „bolístky“.

Zvyšuje sebevědomí

Vyčištěná hlava, lepší nálada, zpevněnější tělo a hezký koníček, tak to přidá na sebevědomí. Najednou vám bude jedno, co si o vás druzí budou říkat, protože prostě na tyto věci nebudete mít ani čas a ani náladu.

Posiluje imunitu

Ano, když jste pravidelně venku a za každého počasí, tak se to musí nějak projevit. Taky jakmile začnete pravidelně běhat, tak tělo začne mít chuť na úplné jiné věci, než jste neběhali – začne si říkat o zdravější a vyváženější potraviny a když bude lépe a kvalitněji jíst, tak tělo získá sílu a odolnost.

„You time“

Běhat se dá s někým, ale fajn je být u něho i sám. Je to sport, kdy k němu vlastně nikoho nepotřebujete. Po náročném dni je to přesně čas jen pro sebe, kdy si můžete vyčisti hlavu, vypnout ji a vnímat jen sami sebe nebo přírodu kolo sebe. Někdy je to zase skvělý čas na utřídění myšlenek a vymyšlení zajímavých věcí. Jak se říká, běhání je i skvělý vnitřní psychoterapeut.

Běháním se rychle hubne

Sonička to pravda nikdy nepotřebovala, ale Michal ten hlavně díky běhu zhubnul postupně 40 kilo. Ano, nešlo to hned, byl to oříšek a trvalo to hned několik let. Prvních 20 kilo ale padlo relativně rychle, poté co začal pravidelně běhat. Postupně se téměř přirozeně upravila i strava a další kila šla dolů. Pak mu pomohli ještě kamarádi z Cardiolabu, ale ten základ byl jednoznačně běh.

Pobyt na čerstvém vzduchu za každého počasí

Tak, jako se dá běhat všude, tak se dá běhat i za jakéhokoliv počasí. Slunce, déšť, sníh, plískanice. Nic z toho nám nezabrání vyrazit ven. Stačí jen správně vrstvit oblečení. Kvalitní lehké materiály dnes dokáží spolehlivě ochránit před počasím, a přitom dýchají a ani Michal se v nich nezapaří. Základem je vrstvit a s oblečením to nijak nepřehánět.

Poznání sebe sama

Běh je nejsnazší meditací. Běžně je velmi těžké oprostit se od myšlenek a vnímat jen svůj dech své tělo. Běh k tomu ale pomůže po pár kilometrech pravidelného běhu se mysl zklidní. Dovolí nám lépe se soustředit na ty důležité myšleny, které pak samy přicházejí a my začínáme vnímat kým opravdu jsme. Běh je pro nás ta nejlepší a zcela přirozená terapie.

Lepší spánek

Je vědecky prokázané, že pravidelné sportování zlepšuje kvalitu spánku. Sami víme, že když jdeme běhat, jsme pak krásně unavení, máme vyčištěnou hlavu, jsme „provětraní“ na čerstvém vzduchu a celkově se nám chce více do peřin, protože tělo si o regeneraci spánkem přímo říká. Ano, není asi dobré si těsně před spaním dávat náročné intervaly, ale spíše pohodový, lehký běh.

Leave a Reply