Proč střídat běžecké boty? Chytrý návod, jak na to!

Často i na našich výbězích vídáme, že běžci nosí stále tytéž boty, dokud se zcela nerozpadnou. Přitom třeba elitní atleti střídají pravidelně 5-10 párů. Rozhodně to není jen tím, že je dostávají. Jaké jsou tedy důvody a proč se vyplatí je měnit i vám?

Týká se to i mě?

Pokud je už běh součástí vaší pravidelné rutiny a běháte tři a vícekrát týdně, pak je střídání bot rozhodně na místě. Nemusíte být zrovna profesionální atleti, abyste běhali své tréninky různými tempy a na různých površích.

Kolik párů bot potřebuji?

Úplné minimum jsou dva páry. Jedny boty na rychlé tréninky a na závody. Druhé na regenerační a dlouhé běhy. Pokud se rozhodnete vyrazit do terénu, pak budete potřebovat ještě minimálně jedny  s trailovým vzorkem, i když zrovna tady brzy zjistíte, že jedny jsou opravdu málo a brzy budete mít několik párů pro různé povrchy.

Mohu střídat stejný typ bot nebo mít různé?

I rotace stejného modelu má jistý smysl. Jenže se tím ztrácí některé přednosti střídání různých bot. Benefit, který ale i v tomto případě získáte, je větší komfort a delší výdrž boty. Naopak připravíte se o spousty dalších plusů jiných typů bot. Přesto i my doma máme některé svoje oblíbené modely dvakrát.

Jak dlouho běžecká bota vydrží?

Dotaz, který s problémem hodně souvisí. Ultimátní běžecká bota vydrží v top kondici asi 500 km. Kvalitní objemová bota i 1500. Ke konci životnosti už bota nefunguje tak dobře jako na začátku a může začít i škodit a zvyšovat riziko zranění. Pokud tedy boty střídáte, oddalujete také okamžik, kdy vás bota začne zlobit.

Důvody, proč se rozhodnout ke střídání bot:

Teď to nejdůležitěji rozhodnutí totiž může kazit to, že přece jen vydávat peníze za každý další pár není mnohdy snadné, a tak to mnozí odkládají až na okamžik, kdy už opravdu není zbytí. Jenže ty důvody, proč ANO jsou celkem závažné:

  • Předcházím zraněním

Ano oddálení okamžiku, kdy bota ztrácí své vlastnosti je jen jeden z důvodů. Tím dalším a mnohem důležitějším ale je, že chodidlo a celé tělo dostává od různých bot různé impulzy. Musí se přizpůsobit a více se tak zapojují všechny receptory od středního ucha po poslední receptory v chodidle. Zlepšuje se nám tak propriocepce, tedy reakce těla na změnu pohybu.

  • Zlepšuji si techniku

Více podnětů znamená lepší propriocepci a tedy i zlepšení techniky. Ta sice nepřichází sama a je dobré s pomocí fyzioterapeutů zvolit správné cviky pro každého individuálně, ale změny bot pomáhají techniku lépe zvládat.

  • Boty mi vydrží déle

Podtrženo sečteno – oddalujete jednak okamžik, kdy vás boty trápí, zlepšujete techniku a ani boty tak nezatěžujete tak jednostranně, jako když používáte jen jedny. Tím zmenšujete opotřebení a zvyšujete celkovou životnost boty.

  • Budu se cítit lépe

A z celé rovnice nám plyne také důležitý benefit v podobě pohodlí. Pokud bota déle vydrží a je v lepší kondici i noha, pak se potažmo i celé tělo bude cítit komfortněji. Navíc častou změnou podnětů přestanete být závislí na jednom modelu a přechod na jiný pro vás bude hračkou.

Leave a Reply