Jaké nej udržitelné pecky zlepšují náš běžecký život?

Tyto věci sice za nás nenatrénují, ale s nimi nám to běhání pak jde lépe. Můžeme tak mít vždycky s sebou dobré jídlo, zdravě mlsat bez výčitek, i víme co dělat, aby sportovní oblečení vydrželo dlouho jako nové a stále vonělo. A tohle všechno máme z našeho oblíbeného online ecomarketu Folly.cz, kde lze najít úplně všechno – od ecodrogerie, udržitelných obalů, zdravého jídla a doplňků stravy až po nezávadnou kosmetiku. Tak pozooor! Jdeme na to, tohle nás teď baví nejvíce: 

Tip č. 1: Zdravé jídlo na cesty vždycky s sebou

Jak hodně cestujeme a býváme hodně v autě, tak dost často bývá se někde na dálnici dobře a podle našich představ najíst. Přechlazená gumová bageta nebo hranolky z fastfoodu, tak to zrovna není nic, po čem by se nám pak běhalo lépe. Proto s sebou vozíme tuto fantastický a velmi praktický svačinový box Jar To Go od značky Lékué. I když se nezdá, tento na fotce má objem 400 ml ( ale v nabídce na Folly mají i 600 ml velikost) a je skvělý třeba na snídani nebo svačinku – dáváme s do něho ovoce a jogurt a nahoru, do nastavitelné silikonové nádoby, křupavou granolu a oříšky. Skvělý je box i na saláty, kdy nahoře v nádobce máme dresink, kterým si pak zeleninu polijeme. Nádoba jde dát do kabelky, do kufru nebo do sportovní tašky – nemusí vůbec stát a přesto se ani tekuté věci z ní nevylijí. Líbí se nám, že materiál je plast bez obsahu BPA.


Tip č. 2: Eko prací gel zamezující zápachu sportovního prádla

U nás doma se běžecké věci perou téměř každý den. Jakmile doběhneme, hned jdou věci ještě mokré do pračky a speciální program na „sport“ je pereme. Důležité pro nás je, aby prací prostředek byl jemný k funkčním materiálům, nepoškozoval membrány, jemně voněl, neměl agresivní chemické složení ( kvůli tomu, že pak dráždí pokožku a také všechny tyto látky pak jdou do kůže), ale taky aby zamezoval nehezkým odérům z potu. No docela oříšek, ale jde to. Takový je eko prací gel na sportovní tkaniny Odor Control od Steamery. Je geniální, protože i při nízké prací teplotě ( my pereme všechno na 30 stupňů) si dokáže poradit s nepříjemnými pachy a také bakteriemi – protože jeho unikátní formule se zaměřuje právě na zdroje zápachu v oblečení. Pracuje tak, že rozpustí nečistoty, bakterie a zbytky se odstraní opláchnutím vodou z pračky. Prací gel je bez bělidel, barviv, fosfátů a konzervantů je v lahvi ze 100% recyklovaného PET. Má sice vyšší cenu, ale je koncentrovaný a vydrží až na 25 praní. Jeho vůně je jemně citrusovo-dřevitá, ale po vyprání cítíte jen čistotu.


Tip č. 3: Přírodní olejíček na nehty proti plísním

Moc se o tom nemluví, ale běžecké nohy, no to je kapitola sama o sobě. Zpocené ponožky z funkčních materiálů v kombinaci s běžeckými botami, které nemusí být vždycky dobře vyschnuté nebo takové zmoknutí, kaluže či sníh, nebo i takové nehty s gelovým lakem ve vlhku, tak to může být pěkná pohroma pro nehty a tak se občas objeví nehtová plíseň. Nehet začne nejprve žloutnout, měnit svůj tvar, pak se deformovat se a pak i šedivět. Pak je dost těžké plísně zbavit a trvá to dlouhou dobu, než se nehet zaléčí. My proto preventivně používáme speciální směs přírodních éterických olejů You & Oil KI na nehtovou plíseň. Krásně voní – je v něm skořice, levandule, vavřínové boby a další olejové složky, které umí neutralizovat viry, bakterie a plísně. Nehty jsou po použití vyživené a nohy voňavé. A vše je přírodní. Takže za nás palec nahoru. Používáme vždy, když máme nohy hodně zpocené. Před tréninkem nanášet nedoporučujeme, klouže to pak v ponožkách a v botách.


Tip č. 4: Probiotika na cesty pro zdravé trávení

Jak název tohoto doplňku stravy Advanced multi-billion Dophilus od značky Solgar napovídá, je plný živých mikroorganismů ( až 5 miliard!), které mají vliv na střevní mikroflóru. Zjednodušeně – ty správné aktivní bakterie mají vliv na zdravé zažívání a to, co se děje ve střevech, ovlivňuje i to, jak se cítíme a také naši psychiku. No a my, když hodně cestujeme a někdy nepravidelně jíme nebo když jsme v jiném prostředí, tak to naše zažívání může pěkně rozhodit. Proto na cesty bereme s sebou tento přípravek, který má patentovanou technologii, která chrání bakterie proti vlhkosti a využívá také techniku lyofilizace, kdy tyto živé bakterie nemusí být nutně v lednici, jako tomu bývá u jiných podobných výrobků. Ledničku totiž s sebou nevozíme a tak ho můžeme mít vždycky s sebou. Není to ale jen skvělá věc na cesty, ale pro každý den a také pro ty, kteří užívali antibiotika. Je to vhodný také pro vegany a balení 60 tablet vydrží na jeden až dva měsíce užívání.


Tip č. 5: Low carb mlsání

Koho by občas nehonila mlsná!? Ale co s tím, když máte bezcukrovou stravu nebo když před dlouhým závodem nejíte cukry? Na toto je naším specialistou Míša – na Folly v sekci Potraviny a Low Carb našel úžasné bezlepkové a bez cukrové Low carb kaše od TopNatur. Jeho favoritem je mandlová a pistáciová. V návodu je sice napsáno, že se mají míchat s horkou vodou, ale lépe ještě chutnají s mlékem. Jsou nejenom skvělým dezertem, ale Míša ji používá také jako snídani před dlouhými závody. A chutnají i Soně – víc ale ta pistáciová. Obě jsou přirozeně sladké, takže není potřeba je ničím dochucovat. Nahoru pak stačí ozdobit je čerstvým ovocem a oříšky a pak už si jen pořádně a zdravě pochutnat!

Tak co se z tohoto výběru líbilo vám?

Článek vznikl ve spolupráci s udržitelným eshopem Folly.cz, kde všechny tyto produkty online zakoupíte. 

Leave a Reply