Otestovali jsme Garmin Instinct 2X Solar – sporttester pro všestranné sportovní dobrodruhy

Výběr správných hodinek je opravdu pěkně těžký úkol. Kdo se má v té nepřeberné škále modelů a variant vyznat? Naštěstí se přece jen dá nějaká klíč najít: Cena/funkce/odolnost. A protože jsme se chystali vrazit na Fuerteventuru, kde jsem se chtěl začít učit surfovat, k tomu zase více lozím, tak volba, co otestovat, byla vcelku jasná – Instinct 2X Solar.

Druhá generace Instinctů přinesla jedno dost významné vylepšení, bez kterého si už hodinky neumím představit – GarminPay. Mít s sebou platební kartu je prostě obří výhoda. Nově vydaná varianta X pak přidala kromě zvětšení také výkonnou svítilnu, na kterou jsem si zvykl hlavně u modelu 7X a Enduro 2. Mít po ruce pohotovostní svícení – to je v terénu solidní výhoda. No a varianta Solar se ukázala jako opravdový pomocník ve výdrži už u první verze Instinctů, kde díky úspornému displeji a velké ploše solárního panelu dokázaly jako hodinky fungovat téměř bez dobíjení. 2X pak díky ještě větší ploše a větší baterce mají potenciál posunuly tuto výhodu na novou úroveň.

Vzhled

Drží se tradice outdoorových hodinek, které nastavilo CASIO se svými G-Shock. Avšak Garmin to udělal po svém, a tak ač se vzhled nemusí líbit každému, podle mě je vyvážený, přehnaně nedráždí a přitom dává jasně najevo, že ty hodinky jsou zkrátka pro drsňáky. Jasně to ukazují přiznané šrouby pouzdra v technicky vypadající pevné lunetě.

Téměř čtvercový display s kruhovým okénkem pro vypíchnutí jedné informace nebo statusovou ikonu je monochromatický transreflexní – memory in pixel o velikosti 27x27mm. To je o 4mm více, než u základní (střední) velikosti. Kolem něj je opravdu solidní plocha solárního panelu, který je o 50% větší.

Řemínek vypadá jako pevný, ale dá se sundat a podle výrobce by měl jít nahradit jiným 26 mm quickfit řemínkem. Popravdě, snad s výjimkou nylonové verze pro použití „na suchu“ k tomu nevidím důvod, protože ten původní k hodinkám zkrátka sedí a dodává mi pocit, že mi hodinky nemůžou z ruky spadnout. Navíc je v předním díle řemínku výřez pro plný jas svítilny zabudované v těle. Spodní dýnko pak obsahuje tradiční konektor a poslední verzi snímače tepové frekvence a okysličení.

Vše je sice plastové, jenže po tom, co jsem mohl vidět, že vydrží pouzdro původních Instinctů, nebudu daleko od pravdy, když budu tvrdit, že vydrží více, než kovové modely.

Ovládání

Tradiční pěti-tlačítkový koncept Garminu slibuje bezproblémové intuitivní ovládání. Oproti vyšším modelům tady nenajdeme ovládání dotekem. Jenže to by tady ani nikdo neočekával. Zkrátka tyhle hodinky budete potřebovat ovládat ve vodě, v blátě s rukavicemi. Prostě všude tam kde bude dotekové ovládání spíše na škodu.

Na levé straně tak najdeme tradiční spínač osvětlení, jehož dvojím stiskem se spustí svítilna. Pod ním šipky nahoru a dolů, sloužící k procházení „doplňků“ – rychlých informací o zdravotním stavu, slunečním záření, předchozích aktivitách a spoustě dalšího nebo k procházení v menu, stránkování. Na pravé straně pouzdra jsou pak jen dvě tlačítka – potvrzovací a spouštějící aktivity a tlačítko pro okruhy případně fungující jako „zpět.“

Praktické použití

Po prvním zapnutí a nastavení, jsem měl pocit jako bych hodinky znal už roky a vlastně ano od modelu Fenix 3 je vše stále na svém místě. Zkrátka nasadím, zvolím aktivitu a jdu. Popisovat použití při běhu nebo na kole asi nemá smysl, proto se zaměřím na dva další sporty, při kterých jsem hodinky používal: surfování a lezení.

Surfování

Při surfování je dobré se rozhodnout, zda budete nosit hodinky na neoprenu nebo pod ním. Pokud pod ním, může dojít k zhoršení příjmu satelitů a tím nepřesnostem měření. V případě že na neoprenu, pak přicházíte o optické snímání tepu a je dobré mít na sobě hrudní pás s pamětí, vhodný i pro plavání. Ve vodě totiž nebude docházet k přenosu srdečního tepu. Voda rádiový signál spolehlivě odstíní. Samozřejmě oba problémy řeší krátký neopren, jen na něj musí být dost teplo.

Protože jsme se ale surfovat teprve učil (doteď jsem jezdil jen na windsurfingu a paddleboardu), tak mě zajímalo, co vlastně dokážou hodinky odhalit.

Nezbylo tedy než vyrazit. Po několika minutách suchého tréninku jsem zapnul hodinky a vyrazil do vln. První půl hodinu zběsilého nahánění vln a pokusů o postavení se na prkno byly zábavné ale poněkud frustrující. Pak to ale přišlo, trefil jsem vlnu postavil se a najednou to bylo tady pocit vítězství a hned po něm žbluňk. Nevadí, jde se znovu. Nakonec jsem se dokázal na prkno postavit 3x a několik vln sjet na břiše a jednu z vln jsem dojel až ke břehu. To mě dokonce viděla i Sonička, jen mě bohužel nestačila natočit.

V Garmin Connectu pak bylo krásně vidět, kde jsem plaval, kde se postavil a jako sjeté vlny se počítaly jen ty, kdy jsme se postavil na prkno. Ve výsledku mě trošku zklamaly vzdálenosti, které jsem jel – nejdelší jízda ke břehu byla asi 13 metrů. Nevadí, nějak se začít musí. V dalších dnech jsem se dostal až na 7 sjetých vln – nejkratší jízda 5 metrů a nejdelší 32 metrů.

Vše moc pěkně zpracováno v connectu, kde se dá na jednotlivé vlny kliknout a zobrazit si její parametry.

Lezení

Odolnost hodinek přímo vyzývá k použití na skále nebo na umělé stěně. Profily aktivit umožňují měřit jak indoor měření, tak outdoor s GPS, vybrat pak můžete z lezení a bouldrování.

Možnost sledování statistik cest jsem nevyužil, byť hodinky podporují snad všechny systémy obtížnosti. Přece jenom vzpomenout si pokaždé, že mám nastavit obtížnost cesty, je pro moji paměť dost náročné. Takže přijdu na stěnu nebo pod skálu, zapnu lezení a zbytek nechávám na hodinkách.Jakmile začnu stoupat, započte se cesta a začne počítání výškových metrů. Pokud bych spadl, nebo když se spouštím, cesta se ukončí. Vše funguje bez jediného zásahu zcela automaticky a překvapivě přesně. Po lezení pak, aniž bych musel sám počítat, vím, jak dlouho jsem lozil. Jak vysoko a kolik cest jsem šel.

Výdrž

Instincy jsem využíval opravdu intenzivně. Zvyklý na výdrž Endur 2 jsem měl radost, že ani u Instinctů nemusím myslet na to, kdy nabíjím. Co je ale proti Endurům velká výhoda? Solární nabíjení. Při nošení za slunečného dne se v režimu hodinek nabijí ze slunce o 2 % a to díky tomu, že jsem neměl ideální podmínky, nedocházelo k nabíjení plnou intenzitou. V horách v nadmořské výšce nad 2000 metrů by podle mé zkušenosti mohlo být dobíjení ještě o 50–100% rychlejší. S takovou rychlostí dobíjení je opravdu možné dosáhnout téměř nekonečné výdrže! Je pravda, že ideální podmínky asi nejdou dosáhnout dlouhodobě, přesto mi dává solární nabíjení v Instinct 2X Solar obrovský smysl a dosáhnout na výdrž téměř týden bez nabíjení není jen zbožné přání.

Hodnocení

Po několika týdnech intenzivního používání jsem si hodinky doslova zamiloval. Výdrž a odolnost jsou u nich na prvním místě, ale nepokulhává ani funkčnost. Platby, navigace po trase –  to vše umí. Kdo očekává podrobné mapy a hudbu, sáhne po Epix 2 nebo Fenix7/Enduro2. Jenže kdo se zamyslí nad poměrem cena/výkon a je pro něj rozhodující odolnost a výdrž na baterii, sáhne po Instinct 2X Solar bez váhání. No a když mu přijdou moc outdoorové na běžné nošení, pořád má možnost přibalit k nim Forerunnery na atletické aktivity a každodenní nošení.

Leave a Reply