5 věcí, které děláme po náročném tréninku nebo po závodě

Dali jsme do toho všechno, jenže tím to nekončí. Teď hodně záleží, co se bude dít po doběhu. Jinak bude tělo unavené a bude mu trvat, než zase dovolí podat pořádný výkon. Co tedy děláme?

Vyklušeme se

Pokud to jde, tak se po doběhu do cíle nebo po skočení tréninku ještě jdeme na deset minut vyklusat, i když je pravda, že někdy se nám už taky moc nechce. Proč? Je to velmi důležité, protože se tím sníží tepovka, tělo dostane impulz, že už přijde odpočinek a svaly uvolní a budou se lépe regenerovat.

Protáhneme se

Jakmile na tohle zapomeneme, tak si to další dva dny uvědomíme – ucítíme totiž pěkně svoje svaly. Jasně, někdy to hned po doběhu prostě nejde, ale jde to udělat i večer před spaním, třeba v posteli. Tento strečink zabrání zkracování svalů a také zlepší regeneraci. Mělo by se jednat o statické protahování, bez hmitání a švihání, ideálně s výdrží delší než minutu v každém cviku. Vleže je to lepší, protože na rozdíl od stání nemusíte, pokud se něčeho nedržíte, vyrovnávat stabilitu a soustředíte se jen daný cvik.

Napijeme se a najíme

I v případě, že hubne, nesmí se po běhu hladovět! Po doběhu chce tělo sacharidy, aby nastartovalo regeneraci a bílkoviny na opravu svalové tkáně. Pokud kvalitní jídlo vynecháme, výrazně prodloužíme dobu regenerace. Také nezapomínáme pít, abychom doplnili tekutiny – tělo se při běhu potí i když není vedro. Skvělé jsou regenerační nápoje, které jsou obohacené také o minerály, které tělo při výkonu ztratilo.

Použijeme flossband

Je to šikovná, jednoduchá, avšak velmi účinná věcička na regeneraci – prostě speciální pás gumy, kterou si ve stylu „mumie“ omotáme okolo svalů a pak uděláme pár cviků, třeba dřepů, nebo v leže uděláme cvik jízdy na kole. Stačí trochu zapojit svaly, aby se efekt flossbandu zesílil. Díky silné cílené kompresi se urychlí regenerace. Hodí se také při štafetových bězích, kdy se potřebujete rychle připravit na další běh během několika hodin.

Druhý den si dáme regenerační běh nebo procházku

Žádné nicnedělání! Po závodě nebo fakt hard tréninku se jdeme do 24 hodin velmi lehce vyklusat, okolo půl hodiny nebo pomůže také procházka. Svaly zase nastartují regeneraci a vyplaví se z nich laktát. Jsme tak pak lépe připravení na další trénink. Když tohle vynecháme, litujeme toho, jsme pak unavení a všechno nás zbytečně bolí.

Leave a Reply