Mariánské lázně – náš dokonalý letní běžecký restart

Běžecká sezóna jede na plné obrátky a naše příprava se ubírá k hlavnímu cíli –  ultra závodu v Rakousku – KAT100. Jenže to může být pěkně náročné a stejně tak, jak důležitý je trénink, tak je důležitá i správná regenerace. Proto jsme se vydali na regenerační víkend do Mariánských lázní, kde odborníci dokážou dát během krátké chvíle do kupy i aktivní sportovce.

Pobyt v lázních zní trochu jako pro důchodce. Jenže nenechte se mýlit, my jsme si lázně oblíbili a nemůžeme si je vynachválit. Prostě fungují. Na rozdíl od některých wellness hotelů nebo center, které se jako wellness tváří, tak tady lázně mají díky léčivé vodě opravdu tradici a odborníci přesně vědí, co tělo běžce potřebuje – a to dokonce za poměrně krátký čas, jako je víkend.

Mariánské lázně nás překvapily, jak krásná příroda je obklopuje. Pár kroků od centra se ocitnete v nádherných lesích, kterou velebil třeba i třeba slavný Nietzsche, který se tu jezdil do ticha a zeleně se léčit. Ano, láká to k proběhnutí a dlouhým výletům, ale lepší je si tu naordinovat fakt relax a do lesa jít spíš mezi procedurami na příjemnou procházku.

Ubytovali jsme se tentokrát v hotelu Centrální lázně, který je chodbami propojený s dalšími hotely a hlavně s lázněmi. Náš cíl by jasný – vypnout a nabrat nové síly na trénink. Pátek byl spíš ve znamení příjezdu a zadaptování se, zato v sobotu po snídani jsme se první proceduru, velmi typickou pro Mariánské lázně do Maria spa – na CO2 koupel.

Vzpruha na klouby i svaly  – CO2 minerální koupel

Každý má svoji vlastní stylovou koupelnu s kovovou vanou, která je napuštěná termální vodou s vysokým obsahem přírodního CO2. Díky tomu se skvěle uvolňují svaly, voda dobře působí na klouby, rozšiřuje cévy a snižuje se krevní tlak a celkově tato procedura ulevuje od stresu a úzkosti. Naložení v teplé vodě, která připomínala minerálku a příjemně perlila a bublala, takže  se nám na kůži usadily jako tisíce korálků droboučké bublinky. Bylo to moc příjemné. Po dvaceti minutách nás paní terapeutka ještě zabalila do fólie a do teplých dek, to aby se účinky vody a její minerály mohly dostat co nejhlouběji do kůže. Byla to opravdu pecka, kdy jsme se pak cítili odpočatější.

Na rychlou regeneraci – Mariino plynové jezírko s oxygenterapií

Když se řekne jezírko, tak si asi většina představí vodu. I my. Jenže tady jezírko vypadá jinak – je to tiž plynové a napouští se CO2. Po schůdcích sejdete do speciálního prostoru s pohodlnými křesly, kde na nos dostanete trubičky s kyslíkem a najednou se tento prostor začne napouštět jakoby mlhou – přírodním oxidem uhličitým, přitom vám čas skvěle utíká díky multimediální show – kdy sledujete na obrazovce historii lázní a také na mlhu promítané efekty s hudbou. Tato procedura, jejíž historie sahá až do roku 1905 je vhodná pro sportovce, protože po proceduře tělo rychleji regeneruje a výborně to působí i proti stárnutí.

Účinná fyzioterapie – jedinečný Five concept

Regenerace a fyzioterapie – tu potřebujeme nejenom při plném tréninku jako sůl. I když pravidelně se svými „bolístkami“ docházíme do pražské fyzio kliniky Namao, právě tady v lázních se dá díky jedinečnému konceptu fyzioterapeutické péče – rehabilitační metodě Five Conzept pocházející z Německa, pomoct nejenom sportovcům dát se rychle do kupy. Jak už sám název napovídá, jedná se ve speciálně upravené místnosti o pět stanovišť, kde každé místo se speciálním přístrojem nebo fyzio pomůckou působí na jinou část těla a její regeneraci. Díky cvičení a protahování na těchto speciálních stanovištích se zlepšuje držení těla, protahují se svaly, uvolňují se spoušťové body na těle, zlepšuje se krevní oběh a optimalizuje se tok energie v těle. Nám se moc líbil speciální válec – tzv. Fascienstimulator, který se točil a skvěle na něm šly a bez námahy rozmasírovat bolavá. Stačilo se jen danou oblastí na válec položit. Na rozdíl od masírování klasickým válcem tady nemusíte vyvíjet žádnou sílu a pohyb, soustředíte se jenom na to, aby vám bolestivá místa povolila. Jak přesně s danými přístroji zacházet a co na nich přesně dělat, vám na míru určí fyzioterapeut.

Do Římských lázní jako panovníci

Nemohli jsme vynechat ani Římské lázně, minule se nám tu moc líbilo. Aby ne, když se zde koupali už v minulosti slavní panovníci – třeba Edvard VII. nebo návštěvě neodolal také slavný básník Johann Wolfgang Goethe. Nádhernému interiéru s mramorovými sloupy dominují dva bazénky napuštěné léčivou vodou. V nich se neplave, ale relaxuje. Když vás to přestane bavit, můžete jít do vířivky, do sauny či páry či uvolnit běžecké nohy v Kneippově chodníčku, kdy střídáním chůze po kamíncích v horkých a teplých bazéncích dochází k uvolnění a relaxaci dolních končetin, což my, jako běžci, opravdu potřebujeme.

Mariánky prostě milujeme, jen jednu velkou nevýhodu mají :-). I když je to čas určený pro relaxaci, odpočinek a nabrání nových sil, čas tu prostě utíká rychle a tak pokud můžete, klidně si tu dejte více dní, než jen víkend. Ale u ten vám garantujeme, že vás skvěle postaví na nohy jako nás. Děkujeme ensanahotels.com za to, jak se o nás krásně starali – musíme říct, že tak milý personál jak v hotelu, tak v restauraci i na procedurách jsme už dlouho nezažili. Měli jsme pocit, že všichni jsou tu jen a jen pro nás a také děkujeme za milé pozvání.

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply