Proč se nevykašlat zimní běhy

Teploty se střídají – někdy teď mrzne, jako když praští a za pár dní je zase obleva a bahno. Běhat se dá po celý rok, i v tomto počasí, ale je důležité dodržet několik pravidel. Zde je pár našich osvědčených tipů, díky kterým se nám skvěle běhá i teď:

Nic nelámeme přes koleno

Přiznáme se, že když jsou extrémní podmínky, ovlivňují náš výkon a že nejde jet úplně naplno. Proto tomu naše běhání podřizujeme a ne vždy jedeme naplno. Občas v mrazech vynecháváme intervaly a rychlostní tréninky a raději běžíme stejným tempem po určitou dobu. V zimě jsou sice fajn dlouhé, pomalé běhy, ale někdy to velká zima taky nedovolí. Pokud jsou ale špatné povětrnostní podmínky, není od věci zvolit i alternativní cvičení uvnitř, jít plavat nebo jít na běžecký pás.

Ctíme pravidlo plus deset

Samozřejmě, že se stále držíme zlatého pravidla oblékat se tak, jakoby bylo o deset stupňů více. Tady ale volíme i mírně zateplené vesty, silnější rukavice, milujeme merino – skvělé jsou z něho tenká funkční trička na běhání, podprsenka (pot pak tak nechladí na hrudi), merino čelenka a delší merino běžecké ponožky. Tenké merino triko se hodí i nad nulou, dokáže totiž skvěle regulovat teplotu.

Jsme stále v pohybu

V zimě se svaly mohou ztuhnout rychleji, a proto je důležité věnovat dostatek času zahřátí se. Skvělá jsou dynamická cvičení, jako skoky, výpady a rotace – rozproudí se tím rychleji krev zlepšuje se flexibilita svalů. Tyto cviky lze zakomponovat přímo do běhu a fajn je i běžecká abeceda za běhu. V zimě nikdy nezastavujeme a i když musíme třeba čekat na přechodu, tak běžíme na místě.

Dáváme pozor ( i na skrytý) led

Když mrzne, tak hrozí ledové plotny pod sněhem, zmrzlé teď bývají i kaluže. Fajn je proto nosit boty s hrubším vzorkem, více drobit krok a nebát se používat ruce ke stabilitě. Tam, kde jsou opravdu kluzké úseky volíme hřebovky se zasouvacím hřeby, které v pohodě zvládnou i přeběh po asfaltu. Když zase sníh povolí, dáváme zejména v terénu pozor na místa, kde by ještě mohl být led.

Po doběhu šup do tepla

Po skončení běhu hned jdeme do tepla a důležitý závěrečný strečink a protáhnutí necháváme až když jsme osprchovaní a převlečení. Když není možnost se vysprchovat, tak aspoň ze sebe co nejdříve dáme pryč mokré a zpocené věci a převlékneme se ( tak tomu bývá třeba na zimních závodech).

Netáhneme to sami

Jasně, zima občas bývá depresivní obdobím, ale běhání umí skvěle dodat novou energii. Navíc je to období, které je důležité jako příprava na novou závodní sezónu. Takže není radno se na vše vykašlat a na jaře začínat zase od znova. Fajn je se domluvit s kamarády na delší běžecké výlety. Máme tak hezkou motivaci, rychleji to pak utíká a je to hezky strávený čas při běhání. My občas s partou vyjedeme za město vlakem nebo autobusem a vracíme se zpátky po svých.

 

Leave a Reply