Moje cesta k bosobotám

Ačkoliv jsem před patnácti lety hltal Born to Run jedním dechem, nikdy se ze mě nestal nadšenec bosého běhání. Ano, doma chodím zásadně bos, když jsem někde na trávě nebo v písku také rád běhám bez bot. Jenže vždy šlo jen o krátké úseky a vzdálenosti v řádech kilometrů jsem vždy absolvoval v tlumených botách. Jenže pak se mi do rukou dostaly boty pro přirozený běh. Jak jsem se s nimi sžil a stojí za to si je pořídit?

Předloni, když jsme vyráželi na maraton v Pise, nám přímo do hotelu dorazil balíček s botama Xero, které propaguje právě autor Born to Run Christopher McDougall. Prochodil jsem v nich celou Pisu a cítil jsem se v nich neuvěřitelně komfortně. Od té doby jsem na běžné nošení téměř zapomněl na jakékoliv jiné boty.

Stále jsem  ale nenašel odvahu v nich běžet delší běh. Změnila to až náhoda. Na jeden z našich výběhů v Praze z Vapiana jsem si zapomněl běžecké boty. Nezbylo mi, než celou 11 km dlouhou trasu, včetně sprintu přes Nuselský most, zvládnout v Xerech. Nebyla to legrace, jenže jsem už měl z chůze nacvičený kratší krok a hlídal jsem si držení těla, abych nedošlapoval před sebe, ale vždy do těžiště. 11 kilometrů jsem uběhl a nohy překvapivě vůbec nebolely. Zato celková únava byla, jako bych zaběhl půlmaraton, zkrátka mé tělo nebylo zvyklé zapojit některé svaly tak intenzivně a dalo mi to jasně najevo.

Pár dní na to jsem dělal rozhovor s Christopherem o jeho nové knize Born to Run 2 a jeho bosé běhání. Bylo zajímavé s ním sdílet právě tyto zkušenosti. Doporučil mi, ať dál v bosobotách chodím kdykoliv je to možné a určitě absolvuji i další běhy. Od té doby zařazuji bosý běh nepravidelně, před zimou i několikrát měsíčně. Je zajímavé, jak se tyto tréninky projevují i v ostatních bězích.

V době, kdy absolvuji více běhů v barefootech, mám i v ostatních bězích vyšší kadenci a kratší krok. Viditelná změna je v celém držení těla. V době, kdy jako teď přes zimu v bosobotách skoro neběhám, se mi krok naopak protáhne a dopad na styl je tragický. Mimo běh je pak vidět výsledek v držení těla jak při chůzi, tak i při obyčejném stání.

A moje resumé?

Stále nejsem příznivcem každodenního bosoběhu, ale přínos pravidelných tréninků v botách bez tlumení a pravidelného chození v nich je vidět. Teď, když se zase začíná oteplovat, je ideální doba znovu začít trénovat v Xerech. Už se na to moc těším.

A co vy, jaké máte zkušenosti s barefooty a běhali jste v nich také někdy?

Leave a Reply