Náš zimní trénink jinak: lyžovačka v tyrolském SkiWeltu

Nejen běháním je běžec živ a tak je důležité k tomu přidat i jiné sportovní aktivity. My se vydali do rakouského regionu nedaleko německých hranic – Skiwelt Wilder Kaiser-Brixental. Nejsme žádní troškaři a tak jsme opravdu chtěli vědět, zda SkyWelt slibuje, co hlásá – že je téměř nekonečný, že patří k nejlepším lyžařským resortům na světě a že tady si to tady prostě užijeme. 

Cestu jsme zvolili přes Německo, která i přes sněžení až k Mnichovu krásně ubíhala. Ovšem před Mnichovem jsme si to užili, kvůli hustému sněžení jsme se zdrželi skoro tři hodiny, ale nakonec jsme dorazili do Westendorfu v pořádku. Je to malé lyžařské městečko, kde to téměř z každého bodu máte na sjezdovku, jen co by kamenem dohodil.

Po dlouhé cestě to chtělo vyvětrat hlavu – jenže určitě ne během, to bychom ve sněhu asi plavali. Nedaleko Westendorfu leží další středisko Söll, které je vyhlášené svým večerním lyžováním. My se tu však vyvezli lanovkou na sáňkařskou dráhu Hexenritt a čtyři kilometry to svištěli dolů a znovu se vyvezli k horské chatě Stöcklalm, kde nabízejí výborné fondue. Sedíte s přáteli, v horkém oleji si smažíte kousky masa a v roztopeném tyrolském sýru si namáčíte kousky místního domácího chleba. Dokonalost. Dolů to jelo ještě rychleji, protože jsme byli asi o deset kilo těžší.

Druhý den jsme se vydali na sjezdovky. Opravdu budou tak velké, tak nekonečné? Naše průvodkyně Anita a Janka nás nenechaly na omylu a vyrazily s námi testovat 284 km tratí. Jenže ze začátku to byl šok. Stále sněžilo a tak i a sjezdovce byla nová nadílka. Jak zatáčet v prašanu? Míša na snowboardu byl ve svém živlu, ovšem stehna na lyžích dostala zabrat. Posilovaly se zcela jiné svaly, než u běhu. Pěkná makačka! Ale i když tu hustě sněžilo po celou dobu pobytu, lyžovačka to byla neskutečná, když si nohy na sníh zvykly, tak to bylo nádherné, navíc proložené gastro zážitky na místních chatách.

Jestliže zde hledáte něco netradičního, jste na správném místě. Legendární každoroční Alpen Igloo – tedy vesnička tvořená pravými sněhovými igloo, stojí za vidění. Ledový bar, ledová hodovna zdobená ledovými díly umělců, dokonce i jedním českým. Zajít si sem můžete na večeři s bohatým programem nebo tu dokonce v igloo přespat. Nebo je libo mít tu svatbu? Všechno je možné.

Restaurací a horských chat je tady opravdu hodně, vybírat si můžete z neskutečných jednaosmdesáti! A takový Kaiserschmarn – vyhlášený sladký císařský trhanec z lívancového těsta s teplou jablečnou omáčkou, či Germknödel s lahodným vanilkovým přelivem nebo obrovská pánev s místními tyrolskými specialitami, tak to vám tu opravdu dodá energii na další pobyt na sjezdovce.

Pokud vás přestane ježdění bavit, vydejte se nedalekého městečka Kufstein. Vévodí mu středověká pevnost a doporučujeme tu vyzkoušet legendární restauraci Auracher Löchl, která je se stylovým hotelem spojena malým mostem, kde můžete mít romantickou večeři jen ve dvou a navíc je tu bar s největším počtem druhů ginů na světě. Míša neodolal a jeden tu také vyzkoušel. Pokud do Kufsteinu navíc dorazíte před polednem, můžete si užít pravidelný živý koncert na největších varhanech pod širým nebem.

Něco pro běžce:

Co nás zajímá vždy, je kde a kdy se tady běží nějaký závod. V okolí existují desítky běžeckých tras, které si vytvořily místní běžecké skupiny. Všechny jsou dostupné na internetu nebo ve Stravě. To hlavní je ale trailový závod Koasa March Trail Run. Vybírat si můžete ze tří běžeckých tras – 52,4 km, 33 km a půlmaraton po nádherných Císařských horách.

Naše resumé:

Dokud jsme nepřijeli na místo, neměli jsme ani tušení o tom, že takový kousek od Mnichova, kam pravidelně jezdíme, je tak obrovský areál se špičkovým servisem. Překvapilo nás, že pokud si rodič pořídí třídenní skipas, všechny jeho děti (klidně 10) mají 3denní skipas zdarma. Kdo nerad brousí jeden svah, bude mile překvapen. Tři dny může jezdit, aniž by sjel 2x stejnou sjezdovku.

I když je areál v relativně malé nadmořské výšce (703 m – 2.344 m) jsou tady dokonalé podmínky jak pro lyžaře, tak pro snowboardisty. My si tady užili i začátečnický freeride u sjezdovky a stálo to za to!

A kromě lyžování? Jídlo tady umějí, ať už chcete jíst zdravě nebo si bezhlavě užívat, v místních restauracích si přijdete na své, lidé jsou tu milí a prostě se tu budete cítit perfektně. Za nás určitě ano a nejsme tu jistě naposledy.

Naše výbava:

Michal

Snowboard DC Allmountain

První vrstva triko s dlouhým rukávem Columbia Omniheat 3D

Kalhoty Columbia Bugaboo Omniheat

Bunda Columbia Wild Card Omniheat

Kompresky RoyalBay Thermal 2.0

Soňa

Lyže Atomic Cloud Nine

První vrsva triko s dlouhým rukávem Columbia Omniheat 3D

Kalhoty Columbia Bugaboo Omniheat

Bunda Columbia Powder Keg Down Omniheat 3D

Kompresky Cep Thermal Merino

Více informací o tomto lyžařském ráji:

www.wilderkaiser.info

www.skiwelt.at

Leave a Reply