ISPO 2019: Naše nejžhavější pecky ze světa běhu a sportu

Běhání a sport jsou naším životním stylem. Proto jsme ani letos nemohli chybět na největším sportovním veletrhu na světě: ISPO 2019 v Mnichově. Viděli jsme stovky stánků a expozic a hledali to nejlepší, co trh právě nabízí. Nachodili jsme desítky kilometrů a strávili tam celé dva dny – od rána do večera. Jenže nejen ty dva dny, pobyt jsme si prodloužili ještě o sobotu. Den, kdy jsou brány výstaviště ještě pro veřejnost zavřené, vystavovatelé pilně ladí expozice, ale doprovodný program už začíná.

Běh s ikonou

Inspiraci pro to, co dělat, hledáme všude ve světě. Jedna k nám přišla až ze severského Švédska – plogging. Vyzkoušeli jsme si ho u nás na Barrandově, potom na Letné a když jsme se dozvěděli o možnosti v Mnichově osobně potkat zakladatele tohoto fenoménu, neodolali jsme. Přihlásili jsme se na Ploggingový výběh po Mnichově s Erikem Ahlströmem – zakladatelem ploggingu ze Švédska.

Výběh podporovala značka Sympatex, výrobce funkčních membrán. Jedna z prvních firem, která se zřekla používání PTFE ve svých výrobcích a snaží se maximálně využívat recyklovatelné materiály. Jde totiž ve stopách jednoho z největších trendů všech sportovních značek – udržitelnosti a ochraně naší planety.

Když uvidíte Erika, máte pocit, že venku začalo svítit slunce. Energický, usměvavý a vtipný chlapík nám okamžitě padl do oka. Stačilo jen pár minut povídání a přidalo nám, jako bychom se znali léta. Vysvětlil nám, že plogging není jen o tom, snažit se jednou za čas uklidit pár míst, ale o snaze ukázat cestu. Pokud každý při svém běhu zvedne aspoň jeden odpadek, za chvíli nebude potřeba žádný plogging a lidé si zvyknou, že zahazovat nepořádek není normální.

Co jsme si dále povídali, se ale dozvíte až v dalším článku. Pak jsme totiž vyrazili do města a to, co jsme našli v tak krásném městě, jakým Mnichov je – to jsme nečekali. Nepopsatelné slizké a zcela neforemné odpadky, světlice od Silvestra… Zkrátka Mnichov potřeboval úklid jako sůl. Při uklízení jsme se seznámili s dalšími skvělými lidmii – třeba s Biggi a jejím přítelem Florianem, kteří mají cestovatelský blog Phototravellers.de a jejich pohled na svět se tomu našemu podobá jako vejce vejci.

Hodinka pobíhání a uklízení uběhla jako voda a my se pomalu vrátli do hotelu, už natěšeni, co další den uvidíme v osmnácti halách výstaviště. A na co se tedy můžeme v sezóně podzim/zima 2019 těšit?

Jeden z největších trendů ve světě sportu: Udržitelnost, recyklace a ekologie

Když jsme na veletrhu procházeli stánky a expozice, nemohli jsme si nevšimnout, že všude byly ve vitrínách, naaranžované na zemi a na zdech plastové lahve. Mělo to připomínat obrovský problém dneška: recyklaci a plastový odpad. Každá firma se snažila ukázat, jak směřuje očištění naší planety nebo jak se alespoň snaží omezit svůj dopad na životní prostředí. Kdo není ekologický, ten zkrátka neměl na ISPO co dělat. K cíli vede několik cest: jednou je čištění oceánů od plastů a recyklace, druhou je používání obnovitelných materiálů. Pomalu se tak do hledáčku vracejí zapomenutá přírodní vlákna: různé druhy vlny – od tyrolské, přes merino až k prémiovému kašmíru. Překvapivými průkopníky v tomto oboru jsou české firmy. Na rozdíl od těch velkých, světových značek, se s tím ale nechlubí. Tak například česká značka Sir Joseph je jedna z prvních, která místo dutého vlákna používá jako zateplení tyrolskou vlnu a na rozdíl od jiných, vždy používala i do funkčního oblečení kvalitní peří.

Naše tipy na top sportovní produkty:

Royal Bay

Ve Vrchlabí se vývoj činil a na letošek se hlavně Michal moc těší na kompresní návleky na ruce. Po lezení ho totiž často bolí svaly na rukou a zkrátka pomoc s regenerací se bude hodit. Tuhle novinku oceníte také na Spartanech a OCR.

Sonička zase obdivovala vývojový prototyp funkční ortézy, pomáhající s návratem k tréninku po zranění a přetížení. Sama má občas po lyžování a některých náročných bězích s kolenem problémy a tohle je věc přesně pro ni.

Salming

Hokejovou legendu Börje Salminga známe osobně a jeho běžecké boty jsou naše srdcovka. Sonička nedá dopustit na Trail 5 a Michal OT Comp a Race. Letos přišel s novým logem symbolizujícím dvě slova: Sport a Salming. Kromě toho ale představil první Salmingy s voděodolnou membránou. Boty vypadají skvěle a my věříme, že se v nich bude také skvěle běhat.

Tilak

V Šumperku to prostě umí. Na jejich stánek se Michal vždycky žene, aby obdivoval precizní zpracování. Na celém ISPO budete těžko hledat produkty, které vypadají, jako by je šil ten nejlepší krejčí – mají dokonalé švy a špičkové střihy. Na první pohled je vidět, že tyhle produkty něco vydrží. Na příští sezonu se navíc můžeme těšit na přepracovanou oblíbenou bundu Vega z Goretexu Shakedy. Takže nás čeká ještě lehčí a funkčně lepší bunda do těch nejhorších podmínek.

Kama

Když Michal tuhle značku uviděl poprvé, myslel si, že je je z Norska, ale kdeže. Vše se vyrábí v Praze, v Suchdole. Nádherné svetry, čepice a rukavice. Vyrábějí tu ale kromě módního oblečení i nádherné čepice a čelenky pro běžce. Letos se rozhodli jít ke kořenům a tak si můžete pořídit prvotřídně funkční moderní oblečení se vzory z počátků firmy a že tohle retro je opravdu krásné, tak o tom žádná.

CamelBak

CamelBak je v oblasti batohů a hydravest pojem. Není divu, tak širokou nabídku, ze které si můžete vybrat, nemá snad nikdo. Letos navíc vyšel s naprostou peckou pro ženy. Ty mají totiž s vestami a batohy pro muže velké problémy, aby jim perfektně sedly (hlavně přes hrudník). Zkrátka anatomie je neúprosná. Nové modely pro ženy přicházejí s přepracovaným střihem a tak se na horách už děvčata nebudou cítit odstrkované a nebudou muset řešit, jak si batoh zapnout, aby je nedřel a přitom perfektně seděl. Sonino must have, co musí určitě mít!

Sporten

Sporten je už několik let jedním z nejvýznamějších OEM výrobců lyží, snowboardů a běžek. Jejich vlastní produkce, je ale také nádherná a my se těšíme až vám představíme, jak se takové nové běžky nebo lyže vyrábějí. Tohle nás ale čeká až před příští zimní sezónou. My se na to ale moc těšíme už teď.

Do Mnichova bezpečně

Cestu do Mnichova máme naježděnou jako téměř žádnou jinou, jezdíme přes něj na hory, loni jsme tu běželi Wings for Life, přesto to ale není blízko a tak jsme od našeho partnera, značky Toyota Česká republika, dostali na naši cestu fantastického parťáka  – Lexuse NX300h. U nádherného auta, které vonělo novotou, jsme ocenili jeho jízdní vlastnosti při velkém sněžení a také při zpáteční cestě. V husté mlze se skvěle osvědčil adaptivní tempomat a asistence jízdy v pruzích. Mile nás také překvapila spotřeba, kterou u tak velkého vozu razantně snižoval hybridní pohon.

Setkání, která stála za to

I když nám procházení sportovních vychytávek a hledání novinek zabralo spoustu času, ISPO je o setkávání, tak jako jsme se hned na začátku potkali s Erikem, užili jsme si tady spoustu dalších kamarádů a známých. Byla to třeba Tatiana ze Sport Pressu, Claudia z CamelBaku, Davide a Luca z Itálie ze SoulRunningu, švédská blogerka a běžecká ikona s českými kořeny Petra Manstrom (Maraton Petra), Biggi, Flo a Franc z Německa, Johanes z Rakouska. Tereza z Adventure Menu, Markéta ze Sportenu, Ivo a Honza z Royal Bay a Jiří z Eleven od nás z Čech, to je jen hrstka těch, se kterými jsem se tady potkali a skvěle si popovídali. Příští rok si pobyt musíme ještě o den prodloužit, protože tohle je zkrátka obrovský sportovní svátek. Pokud se chcete o ISPO dozvědět ještě více, počkejte na nové vydání časopisu RUN, kde mám vyjde další velká reportáž.

Leave a Reply