Otestovali jsme: Sluchátka AMA BonELF X – i s hudbou v bezpečí

Rozhodování, zda běhat s hudbou nebo bez, je někdy dost těžké. Hudba motivuje, pomáhá překonat bolest a mnohé výrazně urychlí. Pro jiné je to odpoutání od reality, a to je kámen úrazu – s běžnými sluchátky totiž člověk ztrácí přehled, co se děje kolem něj. Proto jsme otestovali další sluchátka s technologií indukující zvuk přes lícní kosti a nechávající uši stále nezakryté. Díky tomu si můžeme užívat jak hudbu, tak zvuky okolí a nebát se, že vběhneme třeba pod auto.

A teď máme pro vás Vánoční dárek: spolu s našim partnerem, společností DISKUS, jsme pro vám zajistili slevu v e-shopu https://www.apmsport.cz Stačí v objednávce zadat slevový kód: DISKUS2019 a 15% sleva je vaše.

Na první pohled působí sluchátka velmi subtilním dojmem. Samozřejmě s peckami do uší se srovnávat nedají a s „true wireless“  také ne. To je dáno technologií přenosu zvuku, která vyžaduje dobrý kontakt sluchátek s hlavou. O to se stará pružný týlní rám. Ten je velmi tenký a decentní, ale zároveň příjemně pruží, a tak dokáže pohodlně přidržet sluchátka přesně tam, kde patří. Pohodlí ještě zvyšuje jejich doslova sametový povrch, skoro by se jich člověk nechtěl přestat dotýkat. Po nasazení o nich vlastně ani nevíte, až do okamžiku, než si pustíte hudbu. Vlastně ani potom, protože zvuk jako by nevycházel ze sluchátek, ale hraje doslova v hlavě.

Zvukový projev sluchátek je potřeba hodnotit s ohledem na jejich určení. Audiofila nenadchne, jenže to není jejich cílem. Přesto je zvuk vyvážený, nijak nevyčnívají basy a výšky nejsou nepříjemné. Pro typickou rytmickou běžeckou hudbu vám možná budou trošku chybět basy, ve skutečnosti tam jsou a můžou být i velmi výrazné. Toho je ale možné dosáhnout jen při ucpání uší. Poté se zvuk najednou prohloubí a získá výraznější prostor. Jenže tím zároveň přicházíme o hlavní výhodu – vnímání svého okolí. Dalšími triky, které můžou zlepšit vnímání zvuku, je přitlačení sluchátek čelenkou nebo čepicí těsněji k hlavě.

Zajímavostí také je, že při maximální hlasitosti dojde k dalšímu zvýraznění basů. Na rozdíl od klasických sluchátek není ani maximální hlasitost nijak nepříjemná a může se hodit třeba při závodech, kdy chcete potlačit zvukové projevy ostatních běžců. To si oblíbila zejména Soňa, která při závodě potřebuje svůj svět a nechce být ničím rozptylovaná.

Vlastníci nových telefonů ocení podporu Bluetooth 5.0, to zaručuje minimální spotřebu, a i s miniaturní baterií pak vydrží hrát až 6 hodin. Připojit se samozřejmě jde i se starší specifikací Bluetooth. My si vyzkoušeli spárování s hodinkami Garmin Viviactive i Fenix, Fitbit, telefonem iPhone 7 a MacBookem a ani jedno zařízení nemělo sebemenší problém jak s párováním, tak přehráváním. Počítač a telefon navíc dokázaly ukazovat zbývající kapacitu baterie.

A jak si sluchátka vedla v praxi?

Běhali jsme s nimi několik posledních měsíců a používání na nich nezanechalo nejmenší stopy. Zvuk se vždy přehrával plynule bez nepříjemného přerušování, a to ať už se přehrávalo z hodinek nebo telefonu.

Skvěle se dají využít také jako handsfree, protože neblokují okolní zvuky, není s nimi problém ani v autě nebo na kole. Při telefonování protistrana nepoznala, že nemluvím do telefonu a já také slyšel čistě. Jedinou výtku mám k ovládání, kdy jsem měl občas pocit, že při zmáčknutí tlačítka hlasitosti nereagují sluchátka okamžitě. Pravděpodobně je to dáno tím, že impulz ze sluchátek jde do telefonu nebo do hodinek a ty ho zpracují a změní hlasitost. Někdy zkrátka hodinky nebo telefon nevyhodnotily správně impulz ze sluchátek. Tlačítka totiž podle délky stisku buď ovládají hlasitost, nebo přepínají skladby. Může se tak při běhu stát, že je stisk trošku delší, a ještě elektronika nevyhodnotí delší stisk pro přepnutí skladby, ale ani krátký stisk pro změnu hlasitosti.

Naše resumé

Špičkový poměr ceny a výkonu těchto sluchátek je staví na přední příčky mezi tím, co můžeme doporučit. Proto jsme se rozhodli, že je budeme mít na vyzkoušení u nás v prostoru Simply Relax v Mánesově 63. Pokud si s námi přijdete zaběhat, budete si je moct také vyzkoušet.

 

Leave a Reply