Otestovali jsme: Fenix HM51R Rubby – kolibří čelovka se silou dravce

Podzim a brzké stmívání znamená, že vybíhám většinou za tmy. Když běžím do lesa, tak to bez čelovky to nejde, ale i když vyrazím do osvětlených míst, je dobré vidět a být viděn. Už dlouho oba používáme čelovky Fenix – ať už na dlouhé běhy nebo městské tréninky. Proto když jsem uviděl novinku HM51R Ruby, neodolal jsem a musel ji hned pořádně vyzkoušet.

Tato novinka nezapře, že jde o pokračovatele legendárního modelu HL50 a HM50R (do obou se zamilovala Sonička a nedá na ně dopustit). Vzhledově ji od 50R na první pohled nerozeznáte. Má ale několik zásadních odlišností:

Na rozdíl od prvního modelu je nabíjecí, zachovala si také hlavní mechanické vylepšení druhého modelu v podobě pohodlného gumového úchytu a pásku s reflexními prvky. Ten je navíc perforovaný a celkově vypadá ještě moderněji.

Má jednoduché kovové provedení velikostí jen o málo překračující velikost vloženého akumulátoru, který jde navíc v případě potřeby snadno měnit za náhradní dobíjecí baterii RCR123A (16340) nebo lithiovou nenabíjecí CR123A.

Ruby má několik také chytrých vychytávek, které jsem si při používání zamiloval: díky použitému gumovému úchytu ji lze snadno oddělit od pásku a použít jako kapesní svítilnu. Při své velikosti se v kapse doslova ztratí a při nošení o ni skoro nevíte. Kromě klasického bílého světla, v tomto případě v přirozeném teplejším tónu, který je při běhu výrazně pohodlnější pro oči, má také světlo červené. Je možné ji tak použít i v místech kde by bílé světlo oslňovalo, nebo ji použít jako nouzovou blikačku.

Čelovka v akci

Když jsem ji viděl, říkal jsem si, že by se hodila jako záložní čelovka na ultra – je malá lehká odolná. Přesně taková se hodí, uložená v batohu pro případ nouze. Jenže bych to nebyl já, kdybych se nerozhodl ji otestovat o dost drsněji. Lehce navnaděn tím, že s předchozím modelem běžel Radek Brunner Spartathlon jsem se rozhodl, že v polské Lemkowyně ji použiju jako svoji primární čelovku.

Před startem jsem si ji tedy pořádně nabil, přibalil náhradní jednorázovou baterii a doufal, že papírové předpoklady vyjdou.

Výrobce totiž uvádí následující režimy:

Turbo – 500 Lumenů po dobu 5 minut a pak 200 Lumenů 1hodinu 20 minut

High – 150 Lumenů po dobu 2:50

Medium – 30 Lumenů 13 hodin 20 minut

Low – 3 lumeny 110 hodin

V případě červeného světla

4 Lumeny 30 hodin

To znamená, že bych měl s čelovkou vydržet pohodlně celý první úsek, kde se můžu rozhodnout, buď přendat baterii, v tomto případě nenabíjecí, ale s dvojnásobnou výdrží oproti originální dobíjecí nebo vzít záložní čelovku a druhou baterii si nechat pro případ nenadálé události.

Start v jednu v noci v lázeňském městečku znamenal vybíhat s čelovkou zapnutou na minimum, a tak to zůstalo celé první dva kilometry, tedy 10 minut. V okamžiku přechodu do lesa jsem přepnul na 150 lumenů a v tomto režimu absolvoval většinu rovinek a stoupání, pouze v některých těžších sebězích jsem přepínal na maximální výkon.  Na tak malou čelovku to bylo skvělé svícení. Základních 500 lumenů se dá přirovnat ke světlům auta, ale i nižších 200, které svítily na většinu seběhů, je skvělých. Naopak ve stoupáních a na přehledných rovinkách je 150 lumenů zbytečně moc. Tady bych si vystačil s hodnotou okolo 100 lumenů a tím výrazně prodlouženou výdrží.

Přesto mi čelovka pohodlně vydržela celý první úsek – tedy 2 hodiny a 20 minut. Pokud bych použil nedobíjecí baterii, vydržel bych bez výměny asi až do svítání, bylo by to ale riziko.

Ukázalo se, ale že pro většinu využití je naprosto postačující. Pokud ji ale chcete vzít jako primární čelovku na ultra, přibalte si pro jistotu ještě dvě záložní baterie. Jednu, abyste měli pokrytý potřebný čas nočního přeběhu a jednu jako pojistku pro případ problémů.

Osobně bych na druhou stranu dal přednost, kdyby byly svítivosti nastaveny poněkud jinak a to 500+200, (200), 100, 30 a 3. Tato varianta by dala mnohem lepší poměr využití u ultra závodů, a téměř neomezila využití při běžných trénincích. Tady má konkurence dnes výhodu, že je možné z počítače přes USB nebo dokonce i při běhu přes bluetooth a z mobilu režimy přizpůsobit mnohem jemněji. Samozřejmě to má i své nevýhody. Protože Fenix je známý hlavně svou naprostou nezničitelností a každá drobnost navíc je jen komplikace a riziko poruchy.

Co ještě dokáže?

I když jsou parametry svícení a výdrž tím nejdůležitějším, při bězích jsem se zaměřil i na jiné parametry. O odolnosti a vodotěsnosti už řeč byla. Co mě nadchlo, byl odstín světla posunutý do teplejších tónů. Díky tomu nevznikaly tolik nepříjemné odlesky na trávě a terénní nerovnosti byly mnohem lépe čitelné, než u předchozího modelu.

Tradičně skvěle fungoval pásek, který i přes absenci silikonového proužku skvěle drží a velmi snadno se utahuje na hlavě. Nový pásek má mnohem příjemnější strukturu, než předchozí a je jemně perforovaný, takže hezky odvádí pot a větrá.

Několikrát jsem využil možnost svítilnu vytáhnout z držáku a magneticky přichytit na jakýkoliv železný předmět. Třeba při výměně autobaterie v autě to bylo naprosto dokonalé.

Mnoho výrobců se chlubí možností nastavit šířku světelného kužele. Jenže to znamená doplnit čelovku o optiku, které jednak zvyšuje váhu a také zhoršuje reálné světelné parametry. 50 a 51 nemají možnost nastavení, ale šířka je pro běh perfektní. Vidím při běhu dostatečně jak do dálky, tak kolem sebe, jsem tedy rád, že tady se nic nemění.

Protože jde o nabíjecí svítilnu, je zde klasický micro-USB konektor s krytkou proti vniknutí vody, po připojení k nabíječce pak začne velké boční tlačítko svítit červeně až do okamžiku nabití, kdy přejde do barvy zelené. Tyto dvě barvy také indikují úroveň nabití. Zeleně svítící tlačítko oznamuje plně nabito, blikající zelené 85-50%, 50%-25% představuje svítící červené a blikající červené znamená méně, než 25% baterie. Snadno si tak jde před výběhem zkontrolovat, v jakém stavu se baterie nachází.

Moje hodnocení:

Z mého pohledu je Fenix HM51R Ruby ideální univerzální čelovkou. I přes miniaturní rozměry podává skvělé výkony a snad jen s výhradou rozdělení režimů ji není co vytknout. Cenově je navíc velmi zajímavá za 1699 korun je v ceně i akumulátor. V terénu je pro nás spolehlivá čelovka naprostá nutnost, proto si myslím, že investice do takové která něco snese se vyplatí. Více informací o čelovkách Fenix se dozvíte na www.kronium.cz 

Leave a Reply